Nederland liet Indonesiërs vechten, schoot verliezer ter plekke dood
Nederlandse militairen hebben tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië (1945-1949) dorpsbewoners met elkaar laten vechten in een soort georganiseerde bokswedstrijden. De verliezer werd ter plekke doodgeschoten.
De KNIL-militairen organiseerden de gevechten tussen mensen die werden verdacht van samenwerken met de rebellen. Bedoeling was om op deze manier 'God te laten beslissen' over wie er schuldig was en wie niet, weet Trouw, dat sprak met een aantal ooggetuigen die destijds nog kind waren.
"Ik was een kind, ik heb de executies gezien, maar ik begreep er niets van", zegt Ambu Asse, die als tienjarige de moordpartij tekende die Nederlandse soldaten in zijn dorp aanrichtten.https://t.co/yCiPBdSx4H
— Trouw (@trouw) January 25, 2018
De gevechten vonden plaats in de regio Zuid-Sulawesi en stonden in de bredere context van 'de methode Westerling', de naam die werd gegeven aan de brute manier waarop commandant Raymond Westerling de opstand probeerde neer te slaan.
Westerling liet alle bewoners van een dorp centraal verzamelen en vroeg vervolgens wie de rebellen waren, waarbij dorpsgenoten elkaar moesten aanwijzen. De beschuldigden werden ter plekke doodgeschoten, waarna de overlevenden een nieuw dorpsbestuur moesten vormen en hun trouw moesten zweren op een Koran (de meesten waren moslim).
Westerling wordt door Nederland verantwoordelijk gehouden voor 5000 doden. Volgens Indonesië heeft hij echter zeker 40.000 doden op zijn geweten.