main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 november 2017 — 07:15

Geheime handel op Facebook: tienduizenden euro’s verdienen aan namaak

Ondanks pogingen van de overheid om de handel in illegale merkproducten op internet in te dammen tiert deze in Nederland welig. Om controle te omzeilen gebruiken hebben handelaars in namaak een nieuwe plek gevonden om hun waren aan de man te brengen: gesloten Facebookgroepen. In Nederland alleen al zijn dit er tientallen waarvan de grootsten meer dan 100.000 leden hebben. Wereldwijd wordt waarschijnlijk een miljoenenpubliek bereikt.

Hidden links: Calvin Klein-horloge voor maar 14 euro

De Chinese koopjessite AliExpress speelt een centrale rol in deze handel. De site heeft miljoenen klanten en maakt het dus makkelijk voor verkopers om hun publiek te bereiken. AliExpress treedt echter sinds kort hard op tegen nepartikelen, maar met een simpele truc zijn verkopers de surveillanten te slim af. Dat werkt als volgt: op AliExpress wordt een ogenschijnlijk legaal product aangeboden, zoals een stel badslippers. Wie het product bestelt krijgt in werkelijkheid merkspul thuisgestuurd: dure sportschoenen bijvoorbeeld. Het ‘echte’ product wordt geadverteerd in een Facebookgroep, waar de controleurs van AliExpress niet komen. De verkoopmethode staat bekend als ‘hidden links‘ of ‘verborgen linkjes’. Wie deze zoektermen invult op Facebook vindt honderden groepen.

Tientallen Facebookgroepen, alleen al in Nederland

Lid worden van een dergelijke groep is zo gepiept. Meestal wordt een lidmaatschapsverzoek binnen minuten goedgekeurd waarna je kan gaan winkelen. Groepen hebben namen als ‘AliExpress Verborgen Linkjes En Musthaves‘ (met handige uitleg), Best AliExpress Buys (120.000 leden), of AliExpress Goedkope Linkjes. Een greep uit het actuele aanbod van de laatste groep (17.000 leden): Ugg-handschoenen, 7 euro,  Nike-trui, 23,52 euro, Calvin Klein-horloge, 13,85 euro.

Tussenpersonen verdienen soms tienduizenden euro’s

Import van nepmerkartikelen is natuurlijk verboden, maar volgens een medewerker van een Facebookgroep, die op voorwaarde van anonimiteit met WNL sprak, wordt slechts een zeer klein deel van de producten onderschept. Dit maakt de bloeiende handel mogelijk. De medewerkers van Facebookgroepen (vaak gaat het om teamwork) staan in nauw contact met de Chinese verkopers van namaakartikelen. In ruil voor de promotie van hun waren, vangen zij een percentage van de winst. Commissies op een enkel verkocht product kunnen oplopen tot ruim boven een euro. De meest succesvolle Facebookhandelaars verdienen op die manier duizenden of zelfs tienduizenden euro’s per maand.

Verkopers lopen ‘grote risico’s’

Facebook noch de overheid lijken op te treden tegen het probleem. Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is de hidden linkhandel een voorbeeld van de ‘slinkse wijze’ waarop verkopers van nepmerkartikelen hun spullen aan de man brengen. Volgens hem zijn er echter binnen de kaders van de huidige wetgeving de nodige mogelijkheden om het probleem te bestrijden. “Dit is strafbaar gesteld”, zei Van Oosten. Wie in de spullen handelt of die handel faciliteert loopt dan ook “grote risico’s”, aldus het Kamerlid.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer