main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 november 2017 — 07:15

Geheime handel op Facebook: tienduizenden euro’s verdienen aan namaak

Ondanks pogingen van de overheid om de handel in illegale merkproducten op internet in te dammen tiert deze in Nederland welig. Om controle te omzeilen gebruiken hebben handelaars in namaak een nieuwe plek gevonden om hun waren aan de man te brengen: gesloten Facebookgroepen. In Nederland alleen al zijn dit er tientallen waarvan de grootsten meer dan 100.000 leden hebben. Wereldwijd wordt waarschijnlijk een miljoenenpubliek bereikt.

Hidden links: Calvin Klein-horloge voor maar 14 euro

De Chinese koopjessite AliExpress speelt een centrale rol in deze handel. De site heeft miljoenen klanten en maakt het dus makkelijk voor verkopers om hun publiek te bereiken. AliExpress treedt echter sinds kort hard op tegen nepartikelen, maar met een simpele truc zijn verkopers de surveillanten te slim af. Dat werkt als volgt: op AliExpress wordt een ogenschijnlijk legaal product aangeboden, zoals een stel badslippers. Wie het product bestelt krijgt in werkelijkheid merkspul thuisgestuurd: dure sportschoenen bijvoorbeeld. Het ‘echte’ product wordt geadverteerd in een Facebookgroep, waar de controleurs van AliExpress niet komen. De verkoopmethode staat bekend als ‘hidden links‘ of ‘verborgen linkjes’. Wie deze zoektermen invult op Facebook vindt honderden groepen.

Tientallen Facebookgroepen, alleen al in Nederland

Lid worden van een dergelijke groep is zo gepiept. Meestal wordt een lidmaatschapsverzoek binnen minuten goedgekeurd waarna je kan gaan winkelen. Groepen hebben namen als ‘AliExpress Verborgen Linkjes En Musthaves‘ (met handige uitleg), Best AliExpress Buys (120.000 leden), of AliExpress Goedkope Linkjes. Een greep uit het actuele aanbod van de laatste groep (17.000 leden): Ugg-handschoenen, 7 euro,  Nike-trui, 23,52 euro, Calvin Klein-horloge, 13,85 euro.

Tussenpersonen verdienen soms tienduizenden euro’s

Import van nepmerkartikelen is natuurlijk verboden, maar volgens een medewerker van een Facebookgroep, die op voorwaarde van anonimiteit met WNL sprak, wordt slechts een zeer klein deel van de producten onderschept. Dit maakt de bloeiende handel mogelijk. De medewerkers van Facebookgroepen (vaak gaat het om teamwork) staan in nauw contact met de Chinese verkopers van namaakartikelen. In ruil voor de promotie van hun waren, vangen zij een percentage van de winst. Commissies op een enkel verkocht product kunnen oplopen tot ruim boven een euro. De meest succesvolle Facebookhandelaars verdienen op die manier duizenden of zelfs tienduizenden euro’s per maand.

Verkopers lopen ‘grote risico’s’

Facebook noch de overheid lijken op te treden tegen het probleem. Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is de hidden linkhandel een voorbeeld van de ‘slinkse wijze’ waarop verkopers van nepmerkartikelen hun spullen aan de man brengen. Volgens hem zijn er echter binnen de kaders van de huidige wetgeving de nodige mogelijkheden om het probleem te bestrijden. “Dit is strafbaar gesteld”, zei Van Oosten. Wie in de spullen handelt of die handel faciliteert loopt dan ook “grote risico’s”, aldus het Kamerlid.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

De bestseller Mocro Maffia werd ruim honderdduizend keer verkocht en gaf een inkijkje in de bizarre wereld achter de liquidatiegolf die Amsterdam tijdenlang in de greep hield. Onlangs verscheen het vervolg Wraak en misdaadjournalist Wouter Laumans schuift hierover aan bij Toine van Peperstraten in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Vannacht vanaf 0:00 uur op
‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. Dat meldt de NOS. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent…

Lees meer

‘Rekeningrijden vanaf 2026 ingevoerd in Nederland’

Het kabinet wil vanaf 2026 rekeningrijden gaan invoeren. Dat zeggen meerdere bronnen rond het kabinet tegen RTL Nieuws. De wegenbelasting is vanaf dan niet meer…

Lees meer

Twee militairen naar ziekenhuis vanwege oververhitting na veldloop in Oirschot

Twee militairen zijn dinsdag naar het ziekenhuis gebracht vanwege oververhitting. Ze deden dinsdag mee aan de nationale militaire vijfkamp op de kazerne van Oirschot (Noord-Brabant),…

Lees meer

No Surrender-kopstuk Klaas Otto ontslaat advocaat tijdens zitting

No Surrender-oprichter Klaas Otto heeft zijn advocaat dinsdag tijdens de zitting ontslagen. “We hebben een vertrouwensbreuk, ik heb me niet kunnen voorbereiden op deze zaak. Ik…

Lees meer

Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger

Miljonairs voelen zich gezonder en gelukkiger dan minder welgestelde landgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze geven hun…

Lees meer