main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 november 2017 — 07:15

Geheime handel op Facebook: tienduizenden euro’s verdienen aan namaak

Ondanks pogingen van de overheid om de handel in illegale merkproducten op internet in te dammen tiert deze in Nederland welig. Om controle te omzeilen gebruiken hebben handelaars in namaak een nieuwe plek gevonden om hun waren aan de man te brengen: gesloten Facebookgroepen. In Nederland alleen al zijn dit er tientallen waarvan de grootsten meer dan 100.000 leden hebben. Wereldwijd wordt waarschijnlijk een miljoenenpubliek bereikt.

Hidden links: Calvin Klein-horloge voor maar 14 euro

De Chinese koopjessite AliExpress speelt een centrale rol in deze handel. De site heeft miljoenen klanten en maakt het dus makkelijk voor verkopers om hun publiek te bereiken. AliExpress treedt echter sinds kort hard op tegen nepartikelen, maar met een simpele truc zijn verkopers de surveillanten te slim af. Dat werkt als volgt: op AliExpress wordt een ogenschijnlijk legaal product aangeboden, zoals een stel badslippers. Wie het product bestelt krijgt in werkelijkheid merkspul thuisgestuurd: dure sportschoenen bijvoorbeeld. Het ‘echte’ product wordt geadverteerd in een Facebookgroep, waar de controleurs van AliExpress niet komen. De verkoopmethode staat bekend als ‘hidden links‘ of ‘verborgen linkjes’. Wie deze zoektermen invult op Facebook vindt honderden groepen.

Tientallen Facebookgroepen, alleen al in Nederland

Lid worden van een dergelijke groep is zo gepiept. Meestal wordt een lidmaatschapsverzoek binnen minuten goedgekeurd waarna je kan gaan winkelen. Groepen hebben namen als ‘AliExpress Verborgen Linkjes En Musthaves‘ (met handige uitleg), Best AliExpress Buys (120.000 leden), of AliExpress Goedkope Linkjes. Een greep uit het actuele aanbod van de laatste groep (17.000 leden): Ugg-handschoenen, 7 euro,  Nike-trui, 23,52 euro, Calvin Klein-horloge, 13,85 euro.

Tussenpersonen verdienen soms tienduizenden euro’s

Import van nepmerkartikelen is natuurlijk verboden, maar volgens een medewerker van een Facebookgroep, die op voorwaarde van anonimiteit met WNL sprak, wordt slechts een zeer klein deel van de producten onderschept. Dit maakt de bloeiende handel mogelijk. De medewerkers van Facebookgroepen (vaak gaat het om teamwork) staan in nauw contact met de Chinese verkopers van namaakartikelen. In ruil voor de promotie van hun waren, vangen zij een percentage van de winst. Commissies op een enkel verkocht product kunnen oplopen tot ruim boven een euro. De meest succesvolle Facebookhandelaars verdienen op die manier duizenden of zelfs tienduizenden euro’s per maand.

Verkopers lopen ‘grote risico’s’

Facebook noch de overheid lijken op te treden tegen het probleem. Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is de hidden linkhandel een voorbeeld van de ‘slinkse wijze’ waarop verkopers van nepmerkartikelen hun spullen aan de man brengen. Volgens hem zijn er echter binnen de kaders van de huidige wetgeving de nodige mogelijkheden om het probleem te bestrijden. “Dit is strafbaar gesteld”, zei Van Oosten. Wie in de spullen handelt of die handel faciliteert loopt dan ook “grote risico’s”, aldus het Kamerlid.

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier