main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 november 2017 — 07:15

Geheime handel op Facebook: tienduizenden euro’s verdienen aan namaak

Ondanks pogingen van de overheid om de handel in illegale merkproducten op internet in te dammen tiert deze in Nederland welig. Om controle te omzeilen gebruiken hebben handelaars in namaak een nieuwe plek gevonden om hun waren aan de man te brengen: gesloten Facebookgroepen. In Nederland alleen al zijn dit er tientallen waarvan de grootsten meer dan 100.000 leden hebben. Wereldwijd wordt waarschijnlijk een miljoenenpubliek bereikt.

Hidden links: Calvin Klein-horloge voor maar 14 euro

De Chinese koopjessite AliExpress speelt een centrale rol in deze handel. De site heeft miljoenen klanten en maakt het dus makkelijk voor verkopers om hun publiek te bereiken. AliExpress treedt echter sinds kort hard op tegen nepartikelen, maar met een simpele truc zijn verkopers de surveillanten te slim af. Dat werkt als volgt: op AliExpress wordt een ogenschijnlijk legaal product aangeboden, zoals een stel badslippers. Wie het product bestelt krijgt in werkelijkheid merkspul thuisgestuurd: dure sportschoenen bijvoorbeeld. Het ‘echte’ product wordt geadverteerd in een Facebookgroep, waar de controleurs van AliExpress niet komen. De verkoopmethode staat bekend als ‘hidden links‘ of ‘verborgen linkjes’. Wie deze zoektermen invult op Facebook vindt honderden groepen.

Tientallen Facebookgroepen, alleen al in Nederland

Lid worden van een dergelijke groep is zo gepiept. Meestal wordt een lidmaatschapsverzoek binnen minuten goedgekeurd waarna je kan gaan winkelen. Groepen hebben namen als ‘AliExpress Verborgen Linkjes En Musthaves‘ (met handige uitleg), Best AliExpress Buys (120.000 leden), of AliExpress Goedkope Linkjes. Een greep uit het actuele aanbod van de laatste groep (17.000 leden): Ugg-handschoenen, 7 euro,  Nike-trui, 23,52 euro, Calvin Klein-horloge, 13,85 euro.

Tussenpersonen verdienen soms tienduizenden euro’s

Import van nepmerkartikelen is natuurlijk verboden, maar volgens een medewerker van een Facebookgroep, die op voorwaarde van anonimiteit met WNL sprak, wordt slechts een zeer klein deel van de producten onderschept. Dit maakt de bloeiende handel mogelijk. De medewerkers van Facebookgroepen (vaak gaat het om teamwork) staan in nauw contact met de Chinese verkopers van namaakartikelen. In ruil voor de promotie van hun waren, vangen zij een percentage van de winst. Commissies op een enkel verkocht product kunnen oplopen tot ruim boven een euro. De meest succesvolle Facebookhandelaars verdienen op die manier duizenden of zelfs tienduizenden euro’s per maand.

Verkopers lopen ‘grote risico’s’

Facebook noch de overheid lijken op te treden tegen het probleem. Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is de hidden linkhandel een voorbeeld van de ‘slinkse wijze’ waarop verkopers van nepmerkartikelen hun spullen aan de man brengen. Volgens hem zijn er echter binnen de kaders van de huidige wetgeving de nodige mogelijkheden om het probleem te bestrijden. “Dit is strafbaar gesteld”, zei Van Oosten. Wie in de spullen handelt of die handel faciliteert loopt dan ook “grote risico’s”, aldus het Kamerlid.

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Als de besmettingscijfers eind volgende week nog steeds niet teruglopen legt het kabinet “alle scenario’s op tafel”. Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo…

Lees meer

Derde steunpakket: horeca ontvangt eenmalige uitkering van 2500 euro

Horecabedrijven die door de coronacrisis zijn gesloten, ontvangen een eenmalige uitkering van 2500 euro. Dit melden Haagse bronnen. De maatregel maakt deel uit van het…

Lees meer

Kabinet trekt regel gelijk: hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Dat meldt een woordvoerder namens het kabinet aan persbureau ANP. Deze aanscherping…

Lees meer

6 jaar cel en tbs voor vader die dochter (8) doodde in ziekenhuis

De vader van de achtjarige Diya die om het leven is gebracht in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van…

Lees meer

Onthoofde Franse leraar dinsdag herdacht in Tweede Kamer

De Franse leraar Samuel Paty die vorige week werd onthoofd, wordt dinsdag herdacht in de Tweede Kamer. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens een…

Lees meer

Wachttijden coronatests landelijk sterk gedaald, nu 28 uur

De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds het begin van oktober sterk gedaald. Er zit op dit moment 56 uur tussen…

Lees meer

Verenigd Koninkrijk en Japan sluiten vrijhandelsverdrag

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een vrijhandelsverdrag gesloten in Tokio. Het is de eerste deal die de Britten sluiten met een grootmacht na hun…

Lees meer

RIVM: voor het eerst 10.000 nieuwe coronagevallen in een etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend…

Lees meer

CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier