VNO-NCW: “Komst EU-agentschap naar Amsterdam heel waardevol”
De komst van het Europees Medicijnagentschap (EMA) naar Amsterdam is goed voor de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat van Nederland. Dat zei Winand Quaedvlieg, hoofd van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Brussel, in het WNL-programma Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Vandaag besloten de EU-lidstaten na een bloedstollende loting dat het agentschap naar onze hoofdstad komt. Het EMA zit nu nog in Londen, maar moet daar weg vanwege de Brexit. "Heel mooi en terecht dat we gewonnen hebben. Want met deze instelling krijg je dus allerlei bedrijven die dicht bij het vuur willen zitten en zich ook in Nederland zullen vestigen", stelt Quaedvlieg.
'In Nederland spreekt iedereen Engels'
Maar liefst negentien EU-lidstaten hadden een bod gedaan op het agentschap. Uiteindelijk bleven Amsterdam en Milaan na drie stemrondes over. Het EMA is niet zonder reden geliefd: er werken 900 zeer hoogopgeleide mensen en het bureau heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro.
Volgens Quaedvlieg was het bod van Nederland veel sterker dan dat van andere landen. "Met name omdat we logistiek heel sterk zijn. We kunnen zo’n operatie - die in heel weinig tijd tot stand moet worden gebracht - aan. Daarnaast hebben we gewoon een heel goed internationaal klimaat, iedereen spreekt bij ons een woordje engels. Dus als buitenlanders naar Nederland komen, kun je helpen bij de groenteboer en kun je helpen in de bus."
Ook CDA-europarlementariër Esther de Lange toont zich verheugd met de komst van het EMA. Toch had ze liever gezien dat het agentschap naar Straatsburg verkaste, om dit in de toekomst als wisselgeld te kunnen gebruiken voor het stopzetten van de maandelijkse EU-verhuizing.
Oost-Europa minder blij
Economisch journalist Hella Hueck is minder tevreden. "Ik ben denk ik de enige aan tafel die er een beetje ongemak bij voelt", concludeert ze in de uitzending. "Het geeft waarschijnlijk nog meer druk op de stad en de vastgoedprijzen zijn al hoog."
Volgens Hueck was het beter geweest voor de verhoudingen binnen de Europese Unie als het EMA was gegund aan een land in Oost-Europa. "Want de EBA, de Europese bankenautoriteit, gaat naar Parijs en wij krijgen de EMA. Dus ik kan mij voorstellen dat de kranten morgen in Oost-Europa zeggen van potjandorie, waar zijn wij in dit verhaal?"