Fabriek sluit door opkomst groene energie: nog meer banen op de tocht?
Gaat de overgang naar hernieuwbare energie nog meer slachtoffers maken? Deze week maakte het elektronicaconcern Siemens bekend de gasturbinefabriek in Hengelo te sluiten, wegens teruglopende orders. 600 mensen verliezen hierdoor hun baan.
"We zien dat elektriciteit opwekken met gas op dit moment heel onrendabel is, omdat de gasprijzen hoog zijn en energieprijzen laag door de komst van zonne- en windenergie", vertelt Jaap Koelewijn, hoogleraar in corporate finance, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Het is heel treurig, want dit soort fabrieken zitten diepgeworteld in de samenleving."
Koelewijn vergelijkt de sluiting van de Siemensfabriek met het verdwijnen van de scheepswerven uit Amsterdam in de jaren 70. "De economie verandert voortdurend", benadrukt de hoogleraar. "Dat hoort bij de economie, maar het is natuurlijk ontzettend zuur voor de mensen wie het treft."
Meer banen voor knappe koppen
Toch levert de overgang naar hernieuwbare energie ook banen op, stelt Koelewijn. "Dat zie je minder, maar het is natuurlijk een proces dat al lang aan de gang is."
Zo worden op termijn alle huizen in Nederland gasvrij en moeten onze woningen op een andere manier worden verwarmd. "Dat betekent dat je een hele verandering van werkgelegenheid gaat zien, want ook in die huizen zullen er dingen aangelegd en gebouwd moeten gaan worden. Dat levert banen op, op een hoger technisch niveau."