main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 november 2017 — 07:49

‘Omtzigt er mogelijk ingeluisd door de Russen’

Volgens Elsevier Weekblad-journalist Syp Wynia ontstaat het beeld dat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt er is ingeluisd door de Russen. Dat zei hij vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij is te gretig geweest en heeft dit nepnieuws te snel tot zich genomen”, aldus Wynia.

Dit weekend publiceerde het NRC een artikel waaruit bleek dat Pieter Omtzigt een Oekraïense nepgetuige naar voren schoof bij een bijeenkomst voor nabestaande van de MH17-ramp. De CDA-politicus besloot daarom gisteren het dossier neer te leggen. Wynia vindt dat jammer. “Omtzigt is een bijtertje en heeft kennis van zaken.”

‘Slachtoffer van de Russen’

Vanmorgen viel er in De Telegraaf te lezen dat het nieuwe kabinet de strijd aangaat met nepnieuws. In een brief die vandaag naar de Tweede Kamer wordt verstuurd, waarschuwt minister Ollongren voor de Russen. Die zouden geprobeerd hebben het democratische proces in ons land te beïnvloeden. “Van dat land weten we het, maar we moeten er niet van uitgaan dat het alleen Rusland is”, aldus Ollongren.

Oekraiense asielzoeker

Wynia denkt dat Omtzigt ook slachtoffer is geworden van de Russen. “Dat beeld lijkt nu te ontstaan”, zegt hij. “Hij is benaderd door een Oekraïense asielzoeker die vertelde dat hij ooggetuige was geweest van de MH17-ramp.” De man zou onder meer hebben verteld dat hij Oekraïense vliegtuigen in de buurt van het toestel had gezien. Volgens Wynia is het niet ondenkbaar dat de Russen de man naar voren hebben geschoven.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer