main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
13 november 2017 — 16:59

CDA-Kamerlid Omtzigt stopt met MH17-dossier na kritiek

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt legt zijn woordvoerderschap over het MH17-dossier neer. Omtzigt kwam in opspraak nadat NRC Handelsblad een artikel publiceerde waarin hij werd beschuldigd van het opvoeren van een nepgetuige. Dat meldt RTL Nieuws.

Omtzigt gaf eerder toe een fout te hebben gemaakt. Volgens NRC Handelsblad zou hij spreektijd hebben geregeld voor een nepgetuige op een informatieavond waar veel nabestaanden van de ramp aanwezig waren. Door de getuigenis zou veel onrust zijn ontstaan onder hen.

Lees ook: ‘Omtzigt zaaide geen onrust, maar wilde politiek praatje voorkomen’

CDA-leider Buma zei eerder vandaag dat Omtzigt “onverstandig” heeft gehandeld. In hoeverre Omtzigt het verhaal van de nepgetuige heeft beïnvloed, is nog onduidelijk. Journaliste Hella Hueck, die ook bij de avond aanwezig was, zegt dat Omtzigt de avond juist in goede banen wilde leiden. Dat Omtzigt spreektijd regelde voor de man, ontkent zij.

Omtzigt schrijft in een verklaring op Facebook dat de man tijdens de bijeenkomst naar hem toekwam met een verhaal dat zijn getuigenis nergens gehoord werd. Aanvankelijk wilde de man een half uur spreken, waarop Omtzigt de man duidelijk maakte dat hij maximaal een minuut het woord mocht voeren. Volgens Omtzigt heeft de man hem daarna gevraagd welke punten uit zijn verhaal hij dan zou vertellen. Daarop heeft Omtzigt hem per sms duidelijk gemaakt wat volgens het Kamerlid de hoofdpunten uit zijn verhaal waren.

Omtzigt schrijft verder dat hem spijt dat hij eraan heeft meegewerkt om deze man een podium te bieden. “Ik heb dit gedaan met de beste intenties, maar ben me bewust van het feit dat mijn handelingen in dit geval alleen maar vervelende gevolgen hebben gehad”, aldus Omtzigt.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer