Rotterdamse huisarts: ‘werken in een wijk met 170 nationaliteiten is zwaar’
Huisartsen in achterstandsgebieden zijn steeds vaker overbelast en daarnaast is het moeilijk om nieuwe collega's te vinden. Daarom hebben huisartsen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de handen ineengeslagen en een actiegroep opgericht om deze problemen aan te kaarten, zo bericht NOS.
Marieke Out is huisarts in Rotterdam-Zuid. Ze vindt haar werk uitdagend, maar wel ontzettend zwaar. "Mijn patiënten spreken bijvoorbeeld vaak de taal niet", zegt ze.
Out werkt in een praktijk in een multiculturele wijk. "Hier wonen mensen van meer dan 170 verschillende nationaliteiten. Het is ook een wijk met veel sociale problematiek. Er zijn veel werklozen en veel mensen hebben schulden."
Veel van haar patiënten zijn chronisch ziek en hebben last van vermoeidheid of pijn. Klachten die vaak gepaard gaan met andere problemen. Mensen die bijvoorbeeld in de schulden zitten, hebben volgens Out vaker last van hun lichaam.
Maar wat de precieze aard van deze problemen is, is lastig aan te tonen. Zeker wanneer er ook nog eens sprake is van een taalprobleem. "Soms moet je met handgebaren uitzoeken wat je kunt doen om de patiënt te helpen."
De meeste centra in de grote steden hebben minstens twee huisartsen die met een burn-out thuiszitten.
De actiegroep wil dat er meer aandacht komt voor de problematiek in achterstandswijken. Ook ligt er een taak voor de branche zelf en de artsenopleidingen: die zouden een beter beeld moeten schetsen van het werk in achterstandswijken, om zo te voorkomen dat artsen niet weten waar ze aan beginnen.