Internationaal onderzoek: maatschappijkennis Nederlandse scholieren laag
Nederlandse scholieren lopen ver achter met het vak maatschappijleer ten opzichte van leeftijdsgenoten in andere landen. Dat meldt het AD vanochtend op basis van een internationaal onderzoek.
Volgens het onderzoek weten de Nederlandse scholieren te weinig over gelijke rechten, een democratische samenleving en vreedzaam samenleven. Sinds 2006 is het voor scholen verplicht hier les over te geven.
In vergelijkbare landen, zoals Denemarken en Noorwegen, gaan scholieren op excursie en krijgen ze debatlessen. In Nederland gebeurt dat niet en houden leraren volgens het AD te veel vast aan bestaande lesboeken.
Vertrouwen in de leraar
De timing van het onderzoek is opvallend. Het kabinet Rutte-III heeft in het regeerakkoord meer aandacht opgenomen voor 'burgerschap', zoals een verplicht bezoek aan de Tweede Kamer en het Rijksmuseum.
"Er wordt in ieder geval wat aan gedaan nu", zegt politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens De Winther is maatschappijleer een lastig vak, omdat het zich niet laat inkaderen in een boek. "Ik herinner mij uit mijn tijd dat we het tijdens maatschappijleer op school heel vaak hadden over de actualiteit. Die kan je heel moeilijk in een boekje opschrijven."
De Winther roept op om meer vertrouwen te hebben in de leraren. "Het idee dat alles maar van bovenaf moet worden opgelegd, is volgens mij niet altijd goed. Ik denk dat leraren in de klas het beste kunnen aanvoelen hoe ze hun leerlingen moeten onderwijzen."