Schokkende cijfers: al 600 meldingen bij hulplijn tegen radicalisering
Een anti-radicaliseringshulplijn in Utrecht heeft in twee jaar tijd al zo’n 600 hulpverzoeken gehad. Dat zei Opsporing Verzocht-presentatrice en Hein Roethofprijs-jurylid Anniko van Santen vanochtend in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
In 180 gevallen was de situatie dusdanig alarmerend dat de overheid erbij betrokken moest worden, zei Van Santen. “Die hulplijn voorziet echt in een behoefte.”
De anti-radicaliseringslijn, opgericht door het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, is bedoeld voor familieleden en vrienden van radicaliserende jongeren die hun verhaal kwijt willen, maar niet direct de politie willen inschakelen. "Ik zag dat er heel veel ouders zijn die heel graag hun zorgen willen uiten, maar dat niet durfden of niet wisten waar of bij wie”, aldus initiatiefnemer Fouad El Haji.
'Help! Mijn broer wil uitreizen'
Zo kreeg El Haji een keer een telefoontje van een vrouw die zei dat haar broer net was vertrokken en de sleutels in haar brievenbus had achtergelaten. “Ze zei: help, wat moet ik doen?”, vertelt de hulpverlener in Goedemorgen Nederland. “Op dat moment weet je, elk moment telt. Dus ik heb heel snel de autoriteiten ingeschakeld, de burgemeester gebeld en binnen vijf minuten lag de zaak bij de mensen die daar over gingen. De politie, de douane enzovoorts. Op dat moment is voorkomen dat iemand kon uitreizen.”
Het project van El Haji is genomineerd voor de Hein Roethofprijs, een prijs voor initiatieven die de samenleving veiliger maken. Naast de hulplijn zijn nog twee andere initiatieven projecten genomineerd. Later vandaag wordt bekend wie de prijs heeft gewonnen.