Steeds minder forenzen in openbaar vervoer
Steeds minder Nederlanders kiezen ervoor om met het openbaar vervoer naar hun werk te gaan. Dat blijkt uit de Mobiliteitsmonitor 2017, concludeert het Financieel Dagblad.
Vooral binnen de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) wint de fiets terrein ten koste van het openbaar vervoer, valt te lezen in het onderzoek. Sinds 2005 nam het fietsgebruik hier met bijna 12 procent toe. Ook het aantal te voet afgelegde kilometers is in de grote steden sinds 2005 met 11 procent toegenomen.
Rotterdam autostad
In Amsterdam daalde het ov-gebruik met 1,5 procent. Ook de auto werd in de hoofdstad minder populair: -0,5 procent. Op de Rotterdamse wegen steeg het autogebruik juist: 1,1 procent ten opzichte van 2005. Het ov-gebruik daalde met 1,2 procent.
In drie van de vier grote steden is de fiets nu het populairste vervoermiddel. Alleen in Rotterdam is de auto (38 procent) nog altijd populairder dan de fiets (31 procent).
Ook voor werkenden in Rotterdam is de auto populairder geworden. Vanuit buurgemeentes steeg het autogebruik de afgelopen jaren met liefst 2,5 procent. De metro, bus en tram daalde daarentegen met 1,1 procent.