Rapporten over afval scheiden jarenlang genegeerd: machine doet het beter
Afval scheiden heeft geen nut. Dat blijkt uit kritische rapporten die al jaren structureel worden genegeerd door besluitvormers, meldt De Telegraaf. Recyclen kost daarnaast bakken met geld en het levert maar een fractie van dat bedrag op.
Sinds 2002 zij er al meerdere rapporten verschenen die aangeven dat de hulp van burgers bij het scheiden van afval vrijwel nutteloos is. Een machine levert 12,7 kilo aan recyclebare kunststof op per inwoner. Als een burger zelf zijn afval scheidt is dat slechts 7,8 kilo.
Uit een TNO-rapport uit 2015 blijkt ook nog eens dat het recyclen van plastic afval ontzettend duur is. “Het komt erop neer dat de samenleving er jaarlijks 150 miljoen euro instopt en er twintig miljoen voor terugkrijgt. Deze berekening is destijds volledig door de landelijke politiek genegeerd”, aldus beleidsmedewerker Math Oelen van de gemeente Weert.
Ondanks het feit dat machinale scheiding van kunststof en verbranding van het afval in afvalovens energie oplevert en ook CO2-besparing wordt gerealiseerd, kiezen twee op de drie gemeentes er toch voor om mensen thuis hun afval te laten scheiden.