Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoeveel betaal jij voor je huisdier?

Redactie

Hoera! Het is dierendag, de dag waarop veel Nederlanders hun geliefde huisdier extra in het zonnetje zetten. Maar het is óók de dag waarop bij menig dierenwinkel de kassa extra vaak rinkelt.

Nederlanders zijn namelijk gek op huisdieren: meer dan vier miljoen huishoudens heeft minimaal één huisdier. Vooral honden en katten doen het goed. Uit onderzoek van huisdierenbrancheorganisatie Dibevo blijkt dat 36 procent van de huishoudens uit ten minste één hond of kat bestaat.

Maar daar blijft het niet bij. Naast katten en honden zijn er nog tal van andere huisdieren. Wat dacht je van de Peruaanse witnekeekhoorn of de Grévyzebra? De overheid heeft zelfs een officiële lijst gepubliceerd met erkende huisdieren.

Kat nog altijd populairste huisdier

In totaal zijn er 33 miljoen huisdieren in Nederland. Ter vergelijking: in 2010 lag dit aantal nog ‘maar’ 30 miljoen. De kat is al jaren het populairste huisdier. Daarna de hond en op de derde plaats de aquariumvissen met zo’n 10 procent.

Kat met stamboom?

Huisdieren zijn niet gratis. Allereerst moet je natuurlijk betalen voor de aanschaf van een huisdier, maar daarna blijft een dier geld kosten. Zo betaal je voor een nieuwe hond een bedrag tussen de 140 euro (zonder stamboom) en 1250 euro (met stamboom). Katten zijn iets goedkoper: daarvoor betaal je tussen de 100 en 750 euro. Het goedkoopst zijn aquariumvissen. Voor een vol aquarium (15 stuks) ben je zo’n 25 euro kwijt.

Maar daar blijft het niet bij: een huisdier heeft verzorging nodig. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren kost een hond nog eens zo’n 580 euro per jaar aan voer, speelgoed en vaccinaties. Bij een kat zijn de kosten niet minder: 550 euro. En ook de vissen zijn niet goedkoop: 240 euro per jaar.

CT-scan voor honden

Een aardige kostenpost dus voor huisdiereneigenaren. Toch zijn er veel mensen die juist verdienen aan een huisdier. Zo is het aantal dierenartsen in Nederland sinds 1990 met 70 procent toegenomen tot ruim 4.900 in 2016.

Al deze artsen moeten stuk voor stuk betaald worden. De gemiddelde hondenbezitter is dan ook zo’n 160 euro per jaar kwijt aan dierenartsbezoekjes. Bij katten is dat ongeveer 120 euro per jaar. Met dat geld zijn de dierenartsen de afgelopen jaren wel een stuk professioneler geworden. Tegenwoordig bezitten dierenziekenhuizen allerlei moderne apparatuur, zoals CT-scanners en uitgebreide operatiekamers.

Net als mensen zijn dieren ook te verzekeren. Een zorgverzekering voor dieren is in sommige Europese landen zelfs al gebruikelijk. Zo is in Zweden tussen de 70 en 80 procent van de huisdieren verzekerd.

In Nederland staan de dierenverzekeringen nog in de kinderschoenen. Twintig jaar geleden konden de eerste polissen worden afgesloten. Na tien jaar werd het aantal polissen geschat op 35.000. Dit jaar zijn er rond de 182 duizend huisdieren zijn verzekerd. Het gaat dan wederom vooral om honden en katten. Er zijn in Nederland 120 duizend honden en 60 duizend katten verzekerd.

Quinoa-salade voor honden?

Maar ook de dierenvoedselindustrie zit niet stil. Snacks, vega-eten en superfoods: niets is meer te gek voor huisdieren. De dierenvoeding doet mee aan de menselijke voedselhypes. “Vroeger was het zo dat honden- en kattenvoeding werd afgeleid van andere honden- en kattenvoeding. Nu kijken we naar de trends bij de mensen en vertalen we die door naar voeding voor de hond en de kat“, vertelt Jan Smulders, fabrikant van dierenvoeding.

Smulders ziet elk jaar zijn afzet flink stijgen. Iedere 12 maanden verkoopt hij tussen de 5 en de 10 procent méér dierensnacks dan het jaar daarvoor. “Zelfs tijdens de economische crisis is de groei gewoon doorgegaan”, zegt Smulders.

De afgelopen tien jaar is het aantal fabrikanten voor huisdiervoer gestegen van 60 naar 75. Samen produceerden ze vorig jaar 751 miljoen kilo aan huisdiervoer, wat maar liefst 718 miljoen euro opleverde. In 2014 was dat nog 568 miljoen euro. Nederland behoort hiermee tot de middelgrote producenten van huisdiervoer in Europa. Ons aandeel ligt op 7 procent. Frankrijk is de grootste producent met zo’n 20 procent van de Europese productie voor honden- en kattenvoer.

Meer weten?

Kijk morgen om 21.15 uur naar NPO 2 voor WNL’s Stand van het Land voor alle verhalen achter deze cijfers.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau