main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 september 2017 — 20:46

Skihal of skipiste? Hier gaan de Nederlanders op wintersport

Nederlanders houden van wintersport. Los van het oer-Hollandse schaatsen en sleetjerijden, zijn de Nederlanders ook vaak op de skipistes te vinden. En daarvoor hoef je niet eens het land uit. In Nederland zijn er tientallen overdekte (borstel)banen waar geskied of gesnowboard kan worden.

Gisteren werd bekend dat een Belgische zakenman een bod wil uitbrengen op twee van ’s lands bekendste overdekte banen, namelijk die van SnowWorld. De Belg wil zo’n 30 miljoen euro neerleggen voor de overdekte skipistes.

Bij de opening was de vestiging van SnowWorld in Landgraaf de grootste indoor-skibaan ter wereld. Het complex bestaat tegenwoordig uit meerdere hallen en een hotel.

Wintersportvakantie

Maar Nederlanders kiezen ook vaak voor de echte sneeuw. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorig jaar dat ongeveer 900.000 landgenoten in 2015 richting de skigebieden gingen. Sommigen gingen zelfs meerdere keren op wintersport. In totaal werden er ongeveer 980.000 sneeuwreisjes gemaakt.

Skivakanties zijn niet voor iedereen weggelegd. De wintersportvakantie is vooral populair onder huishoudens met een bruto inkomen van meer dan twee keer modaal. Gemiddeld wordt er 714 euro per persoon uitgegeven tijdens een skivakantie.

Wie met eigen vervoer kwam was minder geld (677 euro) kwijt dan wie met een ander vervoersmiddel (895 euro) richting de sneeuw reisde. De afgelopen jaren is men fors meer geld gaan neerleggen voor de wintersportvakanties. Kijk maar naar de onderstaande grafiek:

Overigens was ruim 90 procent van de wintersportvakanties in 2015 een lange vakantie, met vier of meer overnachtingen. De populairste bestemming was Oostenrijk (52 procent), gevolgd door Frankrijk (17 procent) en Duitsland (13 procent).

Voorlopig moeten we voor de echte sneeuw dus naar het buitenland. Een aantal jaar geleden leek daar verandering in te komen. Journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld lanceerde namelijk een plan om een kunstmatige berg van twee kilometer hoog in Nederland te bouwen. De berg zou gebruikt moeten worden voor wintersport en wielrennen.

Het project bleek echter onbetaalbaar. Volgens het AD kostte de berg ergens tussen de 4 en 7 biljoen euro. Ook zouden er zo veel materialen nodig zijn, dat er schaarste op de wereldmarkt dreigde. Zonneveld werkt nu aan een plan voor een kleinere berg, van ongeveer 300 meter hoog.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer

VVD-Kamerlid Van der Burg: ‘Geen taboe op het inzetten van Nederlandse soldaten bij vredesmacht in Oekraïne’

Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….

Lees meer

Prijs treinkaartje en abonnement NS stijgt met 6,18 procent

De prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…

Lees meer

Duitse economie blijft voorlopig verzwakken, meldt Bundesbank

De Duitse centrale bank heeft het voorzichtige optimisme over economische groei van het land getemperd in haar maandelijkse rapport. Hoewel volgens voorlopige cijfers de Duitse…

Lees meer