main-logo NPO Start
Word lid
Nog Steeds Wakker - 28 juni 2017 — 13:49

Dit is één ding dat je nu kan doen om jezelf tegen hackers te beschermen

Naïviteit is de grootste boosdoener als het gaat om het tegengaan van online dreigingen. Dat zegt veiligheidsexpert Richard Franken van de The Hague Security Delta tegen Omroep WNL. Nu hackers steeds vaker en beter toeslaan, is het van het grootste belang dat je thuis je zaakjes op orde hebt, om de kans zo klein mogelijk te maken dat je slachtoffer wordt van hackers.

Software-updates altijd uitvoeren

“De belangrijkste tip die ik kan geven, is software-updates altijd direct uitvoeren. Daarin zitten de nieuwste veiligheidsvoorzieningen, die niet voor niets worden doorgevoerd. Ook de software van anti-virusprogramma’s moeten altijd direct worden doorgevoerd”, zo zegt Franken.

“De hackers die de afgelopen maanden bij veel grote bedrijven hebben toegeslagen, maakten allemaal misbruik van bedrijven die hun software niet hadden ge-update. Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld maar twee keer per jaar een update doen, dat is echt totaal achterhaald”, vindt Franken.

Huisgenoten en kinderen

“Daarnaast is het belangrijk dat mensen scherp zijn op e-mails die ze niet vertrouwen. Vaak kun je aan het e-mailadres zien of een mail daadwerkelijk van een bedrijf afkomstig is, of van een onbekend buitenlands adres. Mails die je niet vertrouwt nooit beantwoorden of op links klikken, gewoon direct verwijderen. Wijs ook vooral je huisgenoten en kinderen hierop, want maar één iemand hoeft de fout in te gaan en ook andere gebruiken van de computer krijgen te maken met de gevolgen. Ook is het belangrijk om ingewikkelde wachtwoorden te kiezen en deze geregeld te wijzigen.”

Hackers slaan steeds vaker toe, met steeds grotere gevolgen. De wereldwijde aanval van gisteren leidde tot grote storingen bij onder meer TNT en de Rotterdamse haven. Niet alleen grote bedrijven hebben te maken met een groeiende online dreiging, ook voor jou geldt dus dat je altijd scherp moet blijven! “Naïviteit is de belangrijkste boosdoener als het gaat om het tegengaan van online dreigingen”, aldus Franken.

Cyberdeskundige

Cyberdeskundige Inge Philips was vannacht te gast in Nog Steeds Wakker van Omroep WNL op NPO Radio 1 en keek met een deskundige blik naar de hack:

Door: Joost Bakker

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer