16.000 asielzoekers kregen woning in 2017: achterstand bijna ingelopen
Ruim 16.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben in 2017 woonruimte buiten een azc gekregen. Daarmee is de achterstand bijna ingelopen, meldt het AD. Als er in juni voor 2.700 mensen onderdak wordt gevonden door Nederlandse gemeenten is de achterstand volledig ingelopen.
Gemeentes hebben de plicht woonruimte te zoeken wanneer een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt. Dat zorgde de afgelopen anderhalf jaar voor grote problemen, stelt de krant. Omdat de vluchtelingenstroom sterk toenam lukten het de gemeentes niet om voor iedereen woonruimte te vinden. Hierdoor bleven zogenoemde statushouders langer in azc’s.
Gezinswoningen
De achterstand kan nu makkelijker worden ingelopen omdat de samenstelling van de groep asielzoekers waarvoor woonruimte moet worden gevonden veranderd is. Op dit moment bestaat de grootste groep die nu ons land inkomen uit nareizigers: vrouwen en kinderen van wie de man en vader al in Nederland zit. “Daardoor hebben we nu meer behoefte aan gezinswoningen, daar is de Nederlandse woningmarkt beter op ingesteld”, zegt Marcor Florijn van het (overheids)Platform Opnieuw Thuis.
Vooral voor alleenstaanden was het vinden van een geschikte woning lastig. Ook omdat er in Nederland sowieso een tekort is aan dat type woningen. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de voorrangspositie van statushouders voor het krijgen van een woning af te schaffen. Vanaf 1 juli krijgen zij geen voorrang meer ten opzichte van andere woningzoekenden.