Gezag betekent weinig in Brabant, ‘de drugsschuur van Europa’
De provincie Noord-Brabant is een van de belangrijkste producenten van drugs in Europa. Deze criminele industrie wordt mogelijk gemaakt door een cultuur die het bevoegd gezag niet respecteert. Dat betoogt Bram Endedijk, auteur van het boek We regelen het zelf wel, vanochtend te gast bij Goedemorgen Nederland.
Volgens Endedijk is de provincie "De drugsschuur van Europa". "Als je kijkt naar Europese cijfers is Nederland een soort van narcostaat", aldus Endedijk. Binnen Nederland spant Brabant weer de kroon. Zo wordt maar liefst 60% van al het drugsafval in deze provincie aangetroffen.
Niet-criminele Brabanders maken misdaad mogelijk
Volgens Endedijk zijn er een aantal elementen van de Brabantse cultuur die deze criminele bedrijvigheid bevorderen. Het gaat dan niet alleen om de criminelen zelf, maar juist "de schil eromheen", zegt Endedijk. "Mensen die niet crimineel zijn maar wel profiteren van die activiteiten en niks ervan willen weten." Zo heerst er een zwijgcultuur waarbinnen niet met de politie wordt gepraat maar is er ook weinig respect voor andere vormen van bevoegd gezag die zich ook buiten de criminaliteit manifesteert. "Als er een zoon geboren wordt wachten ze ook twee weken met aangeven bijvoorbeeld." 'Werken' binnen de georganiseerde criminaliteit is volstrekt normaal geworden. "Er worden zelfs kerstbonussen uitgekeerd", zegt Endedijk.
Als criminelen medewerking niet goedschiks verkrijgen gebeurt dit kwaadschiks. Intimidatie van burgers en ambtenaren is geen zeldzaamheid. In kleine gemeenschappen wordt dit verder bemoeilijkt doordat criminelen en anderen dicht bij elkaar wonen. "Die staan in het weekend samen langs het voetbalveld", zegt Endedijk.
Waterzuivering verstopt met drugsafval
De kosten van drugscriminaliteit zijn groot in Brabant. Zo geeft Endedijk als voorbeeld de grensgemeente Baarle Nassau, waar dankzij drugsafval de waterzuivering verstopt raakte. Kosten: 80.000 euro. VVD-Kamerlid Bente Becker, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, zei geschrokken te zijn van de omvang van het probleem. "Dit is georganiseerde criminaliteit die we keihard moeten aanpakken", aldus Becker.