main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers - 16 april 2017 — 17:05

Bizar klimaatbeleid: Minder wind? Meer subsidie voor molen

Kijk dinsdag naar WNL Opiniemakers: NPO2, 21:20.

Subsidies rondom windmolens zijn in Nederland zo ingericht dat windmolens die de minste kans hebben om wind te vangen juist de meeste subsidie krijgen. Dit bizarre gegeven stelt Marianne Zwagerman aanstaande dinsdag aan de kaak in de vijfde aflevering van WNL Opiniemakers. 

Minder wind? Meer geld

Zwagerman interviewt daarin Okko Kaan, eigenaar van Green Energy Services, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhouden van windturbines. Kaan leg uit dat het beleid voorkomt uit de ‘windkansenkaart’ die de overheid publiceert. Hierop staat aangegeven wat de potentiële productie van een windmolen in een bepaald gebied is. “Als je een wat minder windaanbod hebt in een gebied krijg je hogere subsidie dan dat je vol in de wind zit”, zegt Kaan.

Volgens Kaan dient het beleid ook wel degelijk een doel: het moet voorkomen dat er teveel windmolens op de gunstigste plekken worden gebouwd. “Dan staan ze allemaal bij elkaar”, aldus Kaan. Dat is onwenselijk omdat ze dan met elkaar concurreren voor dezelfde wind. “Je kunt niet zomaar honderd windturbines op een kluitje zetten.”

‘Geen fraude: dit wordt ons aangeboden’

Maar met deze subsidies wordt dus het omgekeerde bereikt: molens worden neergezet op plaatsen waar dit weinig oplevert. “We bouwen windmolens op plekken waar geen wind is”, legt Zwagerman uit. “Geen ondernemer zou daar een windmolen neerzetten.”

In Opiniemakers komen meer perverse effecten van klimaatsubsidies voor windturbines aan bod. Zo vertelt Kaan dat veel windmolens na negen jaar gesloopt worden omdat de overheid alleen voor die periode subsidies verstrekt. De oude turbine wordt over de grens verkocht en nodeloos vervangen: de staat betaalt.

Alhoewel Kaan het beleid zelf contraproductief vindt heeft hij geen scrupules over eraan verdienen. “Da’s helemaal geen fraude”, zeg Kaan. “Daar is niks verkeerds aan: het wordt ons aangeboden.”

Kijk dinsdag naar WNL Opiniemakers: NPO2, 21:20.

 

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer