Groeiachterstand voor kinderen die ADHD-medicijnen slikken
Amerikaanse onderzoekers volgden voor een nieuwe studie zestien jaar lang een grote groep kinderen met ADHD. Een van de resultaten: de jongens en meisjes die medicijnen slikken zijn gemiddeld 4,7 centimeter korter dan hun leeftijdsgenoten.
"Verminderde eetlust is een bekende bijwerking", zegt jeugdpsychiater Edo Nieweg tegen de Volkskrant, die daarbij verwijst naar eerdere studies waaruit blek dat de groei langzamer kan gaan bij het gebruik van ADHD-medicatie. "Het idee was altijd: ach, dat halen ze wel weer in. Maar de deelnemers van deze studie zijn volgroeid. De achtergebleven groei is dus blijvend."
Vraag is of Ritalin wel werkt
Ook de werking van de medicijnen als Ritalin wordt in deze studie in twijfel getrokken. De jongens en meisjes die wel medicijnen slikken hebben net zoveel ADHD-symptomen, als concentratieproblemen en impulsief gedrag, als de deelnemers die geen of weinig medicatie slikken.
De twijfel over ADHD-medicatie raakt een grote groep mensen. In Nederland gebruiken jaarlijks 228 duizend mensen medicijnen ter behandeling van ADHD-symptomen. Ook hier lopen verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van de pillen.
Leraren gebruiken pillen om kinderen rustig te krijgen
Laura Batstra, universitair hoofddocent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt dat er verder voornamelijk moet worden gekeken naar de golf aan ADHD-diagnoses die wordt gesteld. Zij wijt dat met name aan de veranderingen in de maatschappij, onder andere door bezuinigingen in het onderwijs. Leraren hebben vaak zulke volle klassen, dat ze de druk van een dwars kind er niet bij kunnen hebben. "Telefoontje naar de ouders: doe er wat aan. Die ouders willen graag dat het kind goed presteert en goede cijfers haalt, dus die gaan aan de slag. Zo lijkt het alsof er iets aan de hand is met dat kind, terwijl het een maatschappelijk probleem is. Trek bijvoorbeeld geld uit voor kleinere klassen en de kans is groot dat het aantal ADHD-diagnoses afneemt."