Uitgezette Turkse minister Kaya gaat Nederland aanklagen
De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya gaat Nederland voor de rechter slepen omdat ze vindt dat ze onrechtmatig het land is uitgezet tijdens de Turkse rellen in Rotterdam ongeveer een maand geleden.
Dat bevestigde haar advocaat Ejder Köse vandaag in het AD. "Het is juridisch nog steeds niet duidelijk op welke grond de minister onder dwang en onder politie-escorte naar Duitsland werd uitgezet", zei de advocaat tegen de krant. "Volgens mijn cliënte is ze in de vroege ochtend van zondag 12 maart onrechtmatig tot ongewenst vreemdeling verklaard. Burgemeester Aboutaleb gaf opdracht haar het land uit te zetten, maar heeft daar, tegen de regels in, geen schriftelijke verklaring met uitleg voor gegeven", vervolgt de raadsman van Kaya.
Kabinet: 'Kaya geen speciale status'
Volgens het demissionaire kabinet genoot minister Kaya van Familiezaken echter geen speciale status naar de regels van het internationale recht. Daarom kon de regering haar uitzetten, liet het kabinet weten in een brief aan de Kamer. Kaya kwam zonder officiële uitnodiging om hier campagne te voeren voor het referendum voor meer macht voor de Turkse president Erdogan. Daarvoor konden Turkse Nederlanders vorige week stemmen en gaan de Turken zelf aanstaande zondag voor naar de stembus.
Kaya zelf is het niet eens met het kabinet. Ze ziet zichzelf eerder als een diplomaat en daarmee als onschendbaar. "Ondanks het feit dat ik een diplomatiek paspoort heb, werden die nacht alle diplomatieke regels overtreden, zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Wenen", aldus de Turkse minister.
De minister bevestigde ook dat strafmaatregelen tegen Nederland van kracht blijven. Zo mag ambassadeur Kees van Rij, nog steeds niet terug naar Ankara.