Minister Koenders: ‘Uitreisverbod Turkse Nederlanders op hoog politiek niveau aangekaart’
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft persoonlijk het uitreisverbod voor een tiental Turkse Nederlanders 'op hoog politiek niveau' aangekaart in Turkije. "Ik wil dat de mensen in kwestie snel duidelijkheid krijgen en desgewenst naar Nederland kunnen'', laat hij donderdag weten aan het ANP.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken mogen 'een stuk of tien Turkse Nederlanders' niet weg uit Turkije omdat de Turkse regering hen verdenkt bij de Gülen-beweging te zitten, die ervan wordt verdacht achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar te zitten. Sommigen van hen mogen al maanden niet weg. "We doen er uiteraard alles aan om deze mensen bij te staan. Het is onderwerp van gesprek met de Turkse autoriteiten. Het ministerie brengt de situatie van deze Nederlanders voortdurend onder de aandacht", aldus Koenders.
Tweede Kamer
Ook vanuit de Tweede Kamer wordt gereageerd op het uitreisverbod. Volgens Raymond Knops (CDA) toont het opnieuw aan dat Turkije de rechtstaat met de voeten treedt. ,,Dit is pure machtspolitiek van (president) Erdogan over de rug van mensen die feitelijk gegijzeld worden." Sjoerd Sjoerdsma van D66 noemt het 'een zeer kwalijke stap van Turkije': "Turkse Nederlanders landarrest geven zonder dat er sprake is van een aanklacht of een juridische procedure is willekeur en het ontregelt het hele leven van deze mensen die Turkije niet meer kunnen verlaten en zich dagelijks moeten melden."
Niet vanwege conflict
Het uitreisverbod heeft niets maken met het recente conflict tussen Nederland en Turkije, benadrukt het ministerie. Meer landen hebben last van deze problematiek. Vorige maand verbood Nederland Turkse ministers campagne te voeren voor een referendum in april. De Turkse minister van Familiezaken kwam toch naar Rotterdam en werd gedwongen het land te verlaten. Vervolgens braken bij het Turkse consulaat in Rotterdam rellen uit.