Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Honderden asielzoekers ontvangen boete vanwege falen inburgeringsexamen

Redactie

Meer dan 500 asielzoekers en migranten hebben een boete gekregen omdat ze niet binnen drie jaar hun inburgeringsexamen hebben gehaald. De directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, Dorine Manson, vindt die aanpak veel te streng, zo reageert ze tegen dagblad Trouw.

"Dit valt sommige mensen gewoon niet te verwijten", aldus Manson. Zij denkt dat een boete geen zoden aan de dijk zet omdat je 'van een kale kip niet kunt plukken': honderden euro's is voor hen heel veel geld en in sommige gevallen heeft het DUO, dat de boetes stuurt, niet goed genoeg gekeken om de situatie te beoordelen. Geen motivatie om de inburgering te halen, denkt Manson. "Mensen die wel hun best doen, liggen er nu soms wakker van. Wij zien daarom meer in positieve prikkels."

Individueel bekeken

In totaal moesten circa 9100 mensen in 2016 hun inburgering afronden. 3600 nieuwkomers behaalden het inburgeringsexamen niet op tijd. Ruim 1200 van hen hebben formeel uitstel gekregen, de meesten omdat zij analfabeet zijn en meer tijd nodig hebben. Ook een langer verblijf in een asielzoekerscentrum, omdat er nog geen woning is in een gemeente, kan een reden zijn voor verlenging van de termijn waarbinnen het examen gehaald moet worden. Bij de overige 2400 falende inburgeringsplichtigen wordt individueel bekeken wat er moet gebeuren. Van ruim 500 is dus inmiddels vast komen te staan dat dit 'verwijtbaar' is, vandaar de boete.

Wet Inburgering

De boetes zijn het gevolg van de nieuwe Wet Inburgering: sinds de wet in 2013 werd doorgevoerd moeten asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen binnen drie jaar een inburgeringsexamen halen. De cursus, die onder andere toetst op het spreken en lezen van de Nederlandse taal en op de kennis over de Nederlandse cultuur en samenleving, moeten de inburgeraars zelf regelen en kunnen daarvoor een studielening afsluiten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van maximaal 10.000 euro.

Wordt het examen op tijd gehaald, dan wordt de lening kwijtgescholden. Zo niet, en er is geen goede reden voor, dan krijgen ze een boete en moeten op den duur ook de lening terugbetalen.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau