main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
27 maart 2017 — 17:24

Rapport verkenner: VVD wilde praten, Wilders zei ‘nee’

Verkenner Edith Schippers bracht vanochtend haar verslag uit aan de Tweede Kamer over de mogelijke kabinetten. De eerste optie die onderzocht zal worden is zoals verwacht een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

‘Opvallende manoeuvre’

Het verslag bevatte wel een interessant detail inzake mogelijke regeringsdeelname van de PVV: volgens de VVD-politica was het Geert Wilders die uiteindelijk de stekker uit de onderhandelingen trok, en niet CDA en VVD. Het NRC Handelsblad spreekt van ‘een opvallende manoeuvre‘.

De beeldvorming was tot nu toe juist dat Wilders wel wilde praten over regeringsdeelname maar dat CDA en VVD dit weigerden. Volgens het rapport van de formateur lag dat complexer. Sybrand Buma (CDA) en Mark Rutte (VVD) wilden wel praten met Geert Wilders, maar die wilde zelf dat de twee van te voren zouden toezeggen open te staan voor regeringsdeelname van zijn partij. Toen de twee politici aangaven dat het gesprek “niet zou leiden tot het aanpassen van hun standpunt” was het Geert Wilders die uiteindelijk weigerde aan tafel te gaan “omdat dit dan geen zin heeft”.

Toch komt het rapport overeen met eerdere berichtgeving rondom de gesprekken met Wilders. Zo zei Wilders tegen de NOS dat Buma en Rutte hun besluit om niet te komen regeren met de PVV “wel wilden komen toelichten, maar dat hun besluit bij voorbaat al vaststond.”

Dit is de passage over de onderhandelingen met Wilders. Lees hier het hele rapport.

Op woensdag 22 maart heb ik de lijsttrekker van de PVV ontvangen als lijsttrekker van de op een na grootste partij en een grote winnaar. De lijsttrekker van de PVV is voorstander van onderzoek naar een coalitie PVV-VVD-CDA-50PLUS-SGP-FVD. Hij was op de hoogte van het standpunt van de lijsttrekker van de VVD en de lijsttrekker van het CDA om niet deel te nemen aan een coalitie waarvan de PVV deel uitmaakt. Ik heb melding gemaakt van mijn indruk dat hun standpunt (niet deelnemen aan een coalitie met de PVV) betrekking heeft op meer dan alleen een verschil in standpunten maar ook een relatie heeft met het verlies van onderling vertrouwen door de timing en wijze van beëindiging van de samenwerking tussen deze drie partijen in 2012 door de PVV. Ik heb de lijsttrekker van de PVV voorgehouden dat zijn wens voor een coalitie met o.a. VVD en CDA ofwel hierop vastloopt ofwel dat een gesprek kan worden verkend waarin hij iets heeft of wil doen om dit vertrouwen te herstellen. De lijsttrekker van de PVV achtte, in reactie op deze suggestie en mede gelet op zijn wens onderhandelingen te voeren over de totstandkoming van een nieuw kabinet, een gesprek met de lijsttrekker van de VVD en de lijsttrekker van het CDA zinvol, onder de voorwaarde dat de lijsttrekker van de VVD en de lijsttrekker van het CDA tevoren verklaarden dat de uitkomst van een dergelijk gesprek voor hen niet bij voorbaat vaststond. De lijsttrekkers van VVD en CDA verklaarden mij vervolgens elk afzonderlijk bereid te zijn tot het voeren van een gesprek met de lijsttrekker van de PVV. De lijsttrekker van de VVD merkte hierbij op dat zijn standpunt niet alleen wordt bepaald door de wijze van samenwerking tijdens het vorige kabinet en de beëindiging hiervan maar ook door de vergaande aard van de standpunten die de PVV nadien heeft ingenomen. De lijsttrekker van de VVD en de lijsttrekker van het CDA verklaarden voorts dat dit gesprek niet zou leiden tot het aanpassen van hun standpunt. Hierover heb ik de lijsttrekker van de PVV ingelicht. De lijsttrekker van de PVV heeft daarop aan mij verklaard dat hij de reacties van de lijsttrekker van de VVD en de lijsttrekker van het CDA betreurt en afziet van dergelijke gesprekken met de lijsttrekker van de VVD en de lijsttrekker van het CDA omdat dit dan geen zin heeft.

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Terugkijken: Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

189 coronapatiënten op intensive cares, één meer dan dinsdag

Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is één meer dan dinsdag. Ernst Kuipers,…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Onverwachte hulp in strafzaak over kinderuitbuiting

In 2014 slaat een Amsterdamse politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. Uit onderzoek blijkt dat de jonge…

Lees meer

Politie zet slachterij in Apeldoorn af wegens schending coronaregels

De politie heeft ingegrepen bij een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn waar de coronarichtlijnen waren geschonden. Het terrein is afgesloten, meldt het ministerie van…

Lees meer

Iedereen met klachten kan zich vanaf maandag laten testen op corona

Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD’en en de testlaboratoria zijn er klaar…

Lees meer

Tramschutter Gökmen T. schuldig verklaard aan de verkrachting

Tramschutter Gökmen T. is woensdag door de rechtbank in Utrecht schuldig verklaard aan de verkrachting van een vrouw in juli 2017, meldt persbureau ANP. T….

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 15, 7 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15, zo blijkt uit de laatste cijfers van het…

Lees meer

Meer woningen te koop en meer woningen verkocht dan voor coronacrisis

Er staan veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Experts hielden hun hart vast en waren bang dat de crisis de huizenmarkt op…

Lees meer

Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier