Schrijver Bouzamour (26) werd verstoten door eigen familie: ‘Heel erg pijnlijk’
De ouders van de Marokkaans-Nederlandse schrijver Mano Bouzamour weigerden drie jaar lang met hun zoon te spreken na het uitkomen van zijn debuutroman en bestselller De belofte van Pisa. Zijn ouders, gelovige moslims, konden zich niet vinden in de seksuele passages en islam-kritische teksten die het boek rijk is.
De mooiste en treurigste dag in mijn leven
Bouzamour sprak al eerder over de pijnlijke verhouding met zijn familie, die nu onderwerp is van een documentaire Mano Bouzamour: De Belofte, die morgen wordt uitgezonden op NPO2. Hij was vanochtend ook te gast bij WNL op Zondag en deed daar opnieuw een boekje open over deze pijnlijke periode in zijn leven.
In De Belofte wordt teruggeblikt op de presentatie van Bouzamours debuut. Een moment waarbij zijn familie weigerde aanwezig te zijn. Bouzamour spreekt daarom van "de mooiste dag van mijn leven, maar tegelijk ook de treurigste".
Hij twijfelde aan het bestaan van God: ouders vervingen sloten van het huis
Volgens Bouzamour waren veel van zijn familieleden zelf niet in staat zijn boek te lezen, maar "ze hadden te horen hadden gekregen dat het een heel fout boek was, met vunzige scenes. En de hoofdpersoon betwijfelt het bestaan van een god, net als ik. Dat was al heel erg, en reden om daar niet te komen opdagen".
Het steekt Bouzamour nog steeds dat zijn ouders niet de moeite namen zelf kennis te nemen van zijn boek. "Andermans mening telt zwaarder dan de mening van hun eigen kroost. Dat is heel erg pijnlijk", zei Bouzamour.
'Je ouders zullen wel trots op je zijn'
Het conflict met zijn ouders liep zo hoog op dat zijn ouders de sloten van het huis lieten vervangen zodat hij niet meer naar binnen kon. Naarmate hij meer succes genoot werd het contrast met hoe zijn ouders hem behandelden en de rest van de wereld steeds sterker. "Op gegeven brak ik door en kwam ik bij ouders van vrienden thuis die godverdomme mijn columns op de koelkast hadden hangen. Die zeiden dan: 'je ouders zullen wel trots zijn'", vertelt de jonge schrijver.