main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers - 20 maart 2017 — 22:31

Eetbaar, lekker en gezond, maar van de EU moet er verf over deze vis

De Europese Unie heeft geen idee hoe de visserij in Nederland wordt getroffen door hun regeldrift. Dat zegt Elsevier-journalist Syp Wynia in WNL Opiniemakers na een uitgebreid gesprek met een Nederlandse visser.

Aanlandplicht

Vissers hebben te maken met de aanlandplicht. Dat houdt in dat ongewenste bijvangst niet terug mag worden gegooid in zee. Wynia, te gast bij de visafslag in Stellendam, ziet met eigen ogen wat dat inhoudt. Bakken vol met slibtongen die niet de marktwaardige lengte van 24 centimeter hebben, worden vernietigd. Er wordt een vloeistof over de vis gegoten die dat ongeschikt maakt voor de menselijke consumptie en daarna gaat het de vuilverbranding in. “Er kan niets meer mee worden gedaan. Iedereen is in deze zaak verliezer. Het is gewoon verschrikkelijk wat hier gebeurt”, zegt visser Job Schot.

De regel moet ervoor zorgen dat vissers ‘selectiever vissen’. Daarnaast wil de Europese Unie data hebben van wat er aan boord komt, en hoeveel kilo er uiteindelijk wordt weggegooid. “Ze willen alles controleren. Big Brother is watching you”, zegt visser Job Schot. Daar wordt het vissen niet beter van: de vissen die aanlanden zijn dan namelijk al dood en kunnen niet voor nakomelingen zorgen. Dat terwijl één vis kan zorgen voor 10.000 nakomelingen.

Groot probleem

Schot vindt het heel kwalijk dat Nederland niet gaat over haar eigen visserijbeleid. Nederland was de enige die tegen de aanlandplicht stemde. Een Europese visserijcommissaris, afkomstig uit Griekenland, heeft de regel bedacht. Zij heeft vanuit haar eigen visie, die van Griekenland, naar de visserij gekeken. De Grieken hebben hun eigen zee leeggevist en op basis daarvan is de aanlandplicht aangenomen. “Dat is ons grote probleem als visserij. Onze wetten worden gemaakt door mensen uit een totaal andere omgeving en een totaal ander gebied dan waar wij mee te maken hebben hier in onze West-Europese wateren”, aldus Schot, die aangeeft geen vertrouwen meer in de politiek te hebben.

Dit en meer is morgen te zien in WNL Opiniemakers, om 21.20 uur op NPO 2.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer