main-logo NPO Start
Word lid
Doden Liegen Niet - 11 januari 2017 — 21:00

Vader eist heropening zaak dode dochter (8) na reconstructie overlijden door WNL

Sharleyne Remouchamps (8) werd in 2015 dood gevonden aan de voet van de flat in Hoogeveen waar op tien hoog haar bedje stond. Naast Sharleyne’s lichaam lag haar knuffelbeer. Het Openbaar Ministerie onderzocht de zaak, maar kon niet aantonen dat er sprake was van kwade opzet en besloot daarom niemand te vervolgen.

Reconstructie werpt nieuw licht op zaak
Een analyse die patholoog-anatoom Frank van de Goot uitvoerde in opdracht van WNL werpt echter nieuw licht over de zaak. Victor Remouchamps, de vader van Sharleyne, eist daarom nu dat de zaak alsnog voor de rechter komt.

In het WNL-programma Doden Liegen Niet, vanavond om 22:20 uur op NPO3, reconstrueert Van de Goot wat er gebeurd kan zijn in de nacht dat Sharylene overleed. Hij toets drie scenario’s: Sharleyne is gesprongen, gevallen, of geduwd.

Springend kind kwam in halve eeuw niet eerder voor
Dat Sharleyne gesprongen is, acht Van de Goot onwaarschijnlijk: zelfmoord komt vrijwel niet voor bij kinderen jonger dan 10 jaar. Cijfers van het CBS laten zien dat dit in Nederland in minstens 50 jaar niet heeft plaatsgevonden. Ook een val lijkt niet waarschijnlijk. Sharleyne zou op eigen kracht met haar knuffel dan over de reling van het flatportiek moeten zijn geklommen. Voor een kind van haar lengte is dit ondoenlijk zonder de reling vast te pakken, zo laat een reconstructie met leeftijdsgenootjes zien. De politie vond echter geen vinger of handafdrukken van Sharleyne op de rand van de balustrade.

Daarnaast komt de plek waar het lichaam van Sharleyne werd gevonden niet overeen met een ongelukkige val, zo laat Van de Goot zien. Een pop die over de rand gehangen wordt en vervolgens naar beneden valt maakt bijna altijd contact met de gevel op een onderliggende verdieping, waardoor deze afketst en veel verder van het gebouw komt te liggen dan de plaats waar Sharleyne gevonden werd. Een pop die actief over de rand geworpen wordt, eindigt wel dichter bij de gevel.

‘Er blijft één scenario over’
Één scenario blijft dus over: Sharleyne is over de reling gegooid. “Dat wil niet zeggen dat het zo gebeurd is”, aldus Frank van de Goot. “Maar als ik alles bij elkaar zet is dat dermate een mogelijkheid geworden, dat je die niet zomaar naast je neer kunt leggen.”

Liesbeth Poortman, advocaat van vader Victor, heeft het dossier dat Van de Goot heeft opgesteld naar aanleiding van het onderzoek overhandigd aan het gerechtshof in Leeuwarden. Sharleyne “is onder zeer verdachte omstandigheden komen te overlijden in de nachtelijke uren”, zei Poortman vanochtend in Goedemorgen Nederland. “En dan besluit uiteindelijk het Openbaar Ministerie om de zaak te seponeren. In feite nadat haar moeder, die als enige verdachte in beeld was, besluit zich te beroepen op het zwijgrecht.”

Gerechtshof oordeelt over heropening zaak
Poortman hoopt dat het gerechtshof naar aanleiding van het onderzoek van patholoog-anatoom Frank van de Goot alsnog een onderzoek zal laten verrichten door het OM. De onderste steen moet boven, meent advocaat Poortman. “Nu moeten we in het midden laten wat het was: een ongeluk, een zelfmoord of een misdrijf. En daar kan vanzelfsprekend een vader niet mee leven.”

Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof in Leeuwarden een besluit neemt over heropening van de zaak, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.

Kijk vanavond om 22:20 Doden Liegen Niet op NPO3.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu bekijken: Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel?

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer