main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 juni 2018 — 14:31

Ook Den Haag verbiedt barbecuedemonstratie Pegida

Anti-islamgroep Pegida mag van de Haagse burgemeester Pauline Krikke aanstaande vrijdag geen demonstratieve barbecue houden voor de deur van de As Soennah-moskee in Den Haag.

“Dit zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. De aankondiging van de demonstratie heeft de afgelopen dagen geleid tot een sfeer van confrontatie en provocatie”, zo schrijft burgemeester Krikke in een verklaring op de site van de gemeente.

‘Schermutselingen tussen voor- en tegenstanders’

Krikke meldt dat het waarborgen van de veiligheid bij de demonstratie vraagt om een enorme politie-inzet. “En zelfs bij deze politie-inzet is het onmogelijk uit te sluiten dat nietsvermoedende passanten en kinderen in schermutselingen tussen voor- en tegenstanders terechtkomen.”

Als alternatief mag de actiegroep van 20.30 tot 22.00 uur demonstreren op het Koekamp in Den Haag. “Ik ben ervan overtuigd dat de gekozen oplossing voor deze demonstratie recht doet aan ieders belang”, zo licht Krikke toe.

“Pegida kan in alle vrijheid en openheid op een voor iedereen zichtbare en hoorbare locatie haar mening uiten. Ook kan de politie op deze locatie de demonstranten goed beschermen. Tegelijkertijd is de veiligheid van bezoekers van, en bewoners, passanten en kinderen rond de As Soennah-moskee gewaarborgd.

LEES OOK: As Soennah-moskee vreest ongeregeldheden bij Pegida-barbecue

Vijf gemeenten

Pegida wil tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief een barbecue met varkensvlees houden voor de deur van verschillende moskeeën. Utrecht heeft kenbaar gemaakt de demonstratie te verbieden, net als Arnhem en Gouda.

In Rotterdam kan de anti-islambeweging donderdag terecht voor de Laleli-moskee. Burgemeester Aboutaleb liet weten de groep het recht op demonstratie op die plek niet te willen ontzeggen.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer