main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
21 februari 2018 — 11:51

95 procent van Europees belastinggeld wordt correct besteed: ‘Een redelijk resultaat’

95 procent van het Europese belastinggeld wordt correct besteed. Dat zegt Alex Brenninkmeijer van de Europese Rekenkamer in De Telegraaf. “Dat zijn redelijke resultaten.”

De krant heeft een analyse gemaakt over de uitgaven van belastinggeld aan de Europese Unie, en of het geld rechtmatig en doelmatig wordt besteed. Volgens Brenninkmeijer woedt een felle discussie tussen lidstaten over de besteding van belastinggeld. De lidstaten zouden zo veel mogelijk geld voor zichzelf binnen proberen te harken, zegt hij. “Maar daar gaat het mis. Dan zie je het volgende gebeuren: geld zoekt project in plaats van andersom.”

Brenninkmeijer stelt dat Europese landen struikelen over het eigen belang. De toegevoegde Europese waarde wordt volgens hem te vaak vergeten.

Nostalgische trein

Als voorbeelden van niet goed besteed belastinggeld noemt De Telegraaf onder andere geluidsschermen in Polen langs wegen waar niemand woont, een onafgebouwde haven in Zuid-Italië en een trein waar de Hongaarse premier Viktor Orbán zich hard voor heeft gemaakt.

De nostalgische trein, die de belastingbetaler twee miljoen euro kostte, rijdt door de geboortestreek van de premier. Het doel was om veel toeristen te trekken, dat is mislukt.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer