main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
WNL Opiniemakers (radio) - 14 februari 2018 — 17:23

Groot verlies voor VVD: ‘Zijlstra werd door links gehaat’

Wie gaat de leegte opvullen die Halbe Zijlstra achterlaat bij de VVD? De Fries was recht-door-zee en had een natuurlijke afkeer van het moralistische toontje dat zoveel linkse politici in Den Haag aanslaan. Een rechtse houwdegen die uitblonk in dossierkennis, zeer loyaal was en humoristisch: Zijlstra was de rechtse baken en met zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken valt één van de steunpilaren van de VVD weg.

“Een groot gemis voor die partij”, zegt opiniemaker Jean Dohmen. “Ik herinner me een ontmoeting met Gert Jan Oplaat, al behoorlijk wat jaren geleden. Oplaat behoorde in zijn tijd als Tweede Kamerlid tot de rechterflank van de VVD-fractie. Samen met Geert Wilders bracht hij in die tijd een manifest uit, dat de liberalen op het rechterpad moest houden. Zo vonden zij dat radicale moslims moesten worden uitgezet. Die Oplaat bezocht ik in zijn woonplaats Markelo in verkiezingstijd. Een sterke VVD was nodig zei hij, want anders zou er wel eens een “links horrorkabinet” kunnen komen. Kijk, dat is taal, daar kun je mee aankomen bij de hardwerkende VVD-achterban. Dat geluid: Dat had Zijlstra ook. No-nonsense, recht voor zijn raap en bovenal: onversneden rechts.”

De vraag voor de VVD de komende tijd is: Wie wordt de nieuwe Zijlstra? Met Wilders’ PVV en Baudets Forum voor Democratie is het drukker geworden aan de rechterkant van het politiek spectrum. Aan de VVD de taak om de deur naar rechts dicht te houden. Wie is nu die krachtpatser die weet uit te dragen dat de VVD een Volkspartij is?

Jean Dohmen: “Hij of zij moet net als Zijlstra “smoel” hebben. En dat Zijlstra gehaat werd door links – zeker na zijn periode als staatssecretaris van Cultuur, waarin hij het mes zette in de kunstsubsidies – was juist een meerwaarde. Hij of zij moet ook niet geliefd willen zijn bij de linkse culturele elite. Daar zit de achterban van de VVD echt niet op te wachten. De huidige fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is superslim, laat zich niet snel gek maken. Dat spreekt allemaal voor hem. Aan hem nu de taak om het verlies van Zijlstra niet ook het verlies van de rechtervleugel van zijn partij te laten zijn. Dat kan de VVD zich niet permitteren.”

Jean Dohmen is aanstaande zaterdag te gast bij WNL Opiniemakers. Luister van 18:00 tot 19:00 uur naar WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer