main-logo
ANP
WNL Opiniemakers (radio) - 14 februari 2018 — 17:23

Groot verlies voor VVD: ‘Zijlstra werd door links gehaat’

Wie gaat de leegte opvullen die Halbe Zijlstra achterlaat bij de VVD? De Fries was recht-door-zee en had een natuurlijke afkeer van het moralistische toontje dat zoveel linkse politici in Den Haag aanslaan. Een rechtse houwdegen die uitblonk in dossierkennis, zeer loyaal was en humoristisch: Zijlstra was de rechtse baken en met zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken valt één van de steunpilaren van de VVD weg.

“Een groot gemis voor die partij”, zegt opiniemaker Jean Dohmen. “Ik herinner me een ontmoeting met Gert Jan Oplaat, al behoorlijk wat jaren geleden. Oplaat behoorde in zijn tijd als Tweede Kamerlid tot de rechterflank van de VVD-fractie. Samen met Geert Wilders bracht hij in die tijd een manifest uit, dat de liberalen op het rechterpad moest houden. Zo vonden zij dat radicale moslims moesten worden uitgezet. Die Oplaat bezocht ik in zijn woonplaats Markelo in verkiezingstijd. Een sterke VVD was nodig zei hij, want anders zou er wel eens een “links horrorkabinet” kunnen komen. Kijk, dat is taal, daar kun je mee aankomen bij de hardwerkende VVD-achterban. Dat geluid: Dat had Zijlstra ook. No-nonsense, recht voor zijn raap en bovenal: onversneden rechts.”

De vraag voor de VVD de komende tijd is: Wie wordt de nieuwe Zijlstra? Met Wilders’ PVV en Baudets Forum voor Democratie is het drukker geworden aan de rechterkant van het politiek spectrum. Aan de VVD de taak om de deur naar rechts dicht te houden. Wie is nu die krachtpatser die weet uit te dragen dat de VVD een Volkspartij is?

Jean Dohmen: “Hij of zij moet net als Zijlstra “smoel” hebben. En dat Zijlstra gehaat werd door links – zeker na zijn periode als staatssecretaris van Cultuur, waarin hij het mes zette in de kunstsubsidies – was juist een meerwaarde. Hij of zij moet ook niet geliefd willen zijn bij de linkse culturele elite. Daar zit de achterban van de VVD echt niet op te wachten. De huidige fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is superslim, laat zich niet snel gek maken. Dat spreekt allemaal voor hem. Aan hem nu de taak om het verlies van Zijlstra niet ook het verlies van de rechtervleugel van zijn partij te laten zijn. Dat kan de VVD zich niet permitteren.”

Jean Dohmen is aanstaande zaterdag te gast bij WNL Opiniemakers. Luister van 18:00 tot 19:00 uur naar WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. 

Door: Thijs Kroezen

Word ook lid van WNL en houd de NPO in evenwicht! Klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland

In Nederland is steeds meer vraag naar halalproducten. In 2015 werd er bijvoorbeeld nog voor 2,9 miljoen aan halalvlees omgezet, dit jaar is dat al 6,7 miljoen. Ook trendy kleding, voor met name moslimvrouwen, wordt steeds meer verkocht. Stand van Nederland over de waarde van de halalindustrie.

Asuman Eroglu heeft kledingwinkel voor moslima’s: ‘Je wil een hoofddoek dragen, maar er toch modieus uitzien’

Asuman Eroglu verruilde haar baan als economie-docente op een middelbare school voor haar eigen winkel in modest fashion, een populaire kledingstijl voor moslima’s. Het idee…

Lees meer

Bestuur 50plus ligt onderling overhoop: ‘Kan leidende rol niet waar maken’

Er is openlijk ruzie uitgebroken in het hoofdbestuur van 50PLUS, dat onder meer bestaat uit partijvoorzitter Geert Dales. Het bestuur wil af van bestuursleden en…

Lees meer

BREAKING: Kabinet stemt in met concept Brexit-verdrag

Het Britse kabinet heeft ingestemd met het uittreed-verdrag dat premier Theresa May heeft voorgesteld. Dat heeft de premier net gezegd na urenlang overleg met haar…

Lees meer

Voor- en tegenstanders Zwarte Piet mogen demonstreren in Rotterdam

Zowel voorstanders als tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet mogen aanstaande zondag demonstreren tijdens de intocht van de Sint in Rotterdam. De demonstranten worden een…

Lees meer