main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Weg van de Wereld (tv) - 15 juli 2017 — 17:11

Weg van de Wereld: Waarom maken we toch steeds weer dezelfde fout?

In aflevering drie van Weg van de Wereld ontvangen Rob en ik generaal-majoor Frank van Kappen. Van Kappen heeft heel wat militaire missies geleid. Veel militaire missies leiden aan hetzelfde euvel.

Geen goed mandaat

Om te beginnen is er het probleem dat politici een militaire missie goedkeuren zonder dat er sprake is van een militair uitvoerbaar mandaat. Indien militairen in een risicovol gebied moeten opereren zonder een robuust militair mandaat brengen politici hen in gevaar. Gelukkig luisteren politici tegenwoordig goed naar de inschattingen van de militaire top.

Moeilijk om op lange termijn te denken

Het grootste probleem is dat politici het lastig vinden om zich over te geven aan langetermijndenken. De politieke ritmiek van de Tweede Kamer maakt het sowieso al lastig om een missie veel langer te laten duren dan een kabinetsperiode. Dat is begrijpelijk maar het stelt militairen voor grote problemen. Het succes van een missie wordt uiteindelijk bepaald door een succesvolle wederopbouwfase. Indien militairen vroegtijdig een missie stoppen is de kans zeer groot dat de impact op de veiligheid en de wederopbouw wegsmelt. Eigenlijk had men dan helemaal niet aan de missie moeten beginnen. Waarom zou men militairen in gevaar brengen terwijl het effect van de missie slechts tijdelijk is?

Keer op keer de fout in

Het vreemde is dat deze fout telkens weer wordt gemaakt. In Uruzgan in Afghanistan is de situatie dramatisch verslechterd. In Libië heeft men direct gekozen voor een exit-strategie waardoor het land nu in grote instabiliteit verkeert. In Mosul wordt op dit moment weer dezelfde fout gemaakt. We leren het kennelijk nooit.

Kijk vanavond Weg van de Wereld: 22:40 op NPO2.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer