Brian N. verkrachtte en vermoordde als tiener de 14-jarige Romy, maar wil niet naar een tbs-kliniek voor volwassenen
Brian N. verkrachtte en vermoordde op 14-jarige leeftijd zijn leeftijdsgenoot Romy uit Hoevelaken. Inmiddels is Brian N. 21 jaar oud en heeft hij één jaar jeugddetentie en zes jaar jeugd-tbs achter de rug. De rechter wil dat de twintiger doorstroomt naar een reguliere tbs-kliniek, waar hij mogelijk levenslang moet verblijven, maar hijzelf vindt dat hij recht heeft op meer vrijheid. Vandaag doet het gerechtshof in Arnhem uitspraak.
”Ik heb echt nog wel behandeling nodig, maar voor mij is het belangrijk dat ik perspectief houd”, zei de moordenaar van Romy twee weken geleden volgens het AD. Hij maakte zeven jaar geleden op de vrijdag voor Pinksteren een einde aan het leven van Romy. Hij wachtte haar op bij school. Het meisje appte nog naar vriendinnen dat ze hem een engerd vond. Een paar uur later werd ze verkracht en vermoord gevonden in een boerensloot in Achterveld.
Is hij zéér gevaarlijk?
”Zijn jeugd-tbs duurt inmiddels zes jaar. De vraag is wat er nu moet gebeuren”, vertelt tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”De wetgever heeft het in 2014 mogelijk gemaakt om jeugd-tbs om te zetten naar gewone tbs met dwangverpleging. Dat is niet gebonden aan een maximum termijn, waardoor het levenslang kan duren.”
De rechter kiest voor deze optie als de veroordeelde in jeugd-tbs nog altijd ”zeer gevaarlijk” is. ”Zowel binnen als buiten de muren van de kliniek. Er zitten strenge criteria aan. Deskundigen zeggen echter dat Brian N. wel gevaarlijk is, maar niet zéér gevaarlijk. Daar stuit het op.”
Lieftink verwacht dat het gerechtshof niet zal overgaan op tbs met dwangverpleging. ”Ook omdat er alternatieven zijn. Het kan nog omgezet worden naar voorwaardelijke jeugd-tbs met bijzondere voorwaarden, bijvoorbeeld dat hij zijn behandeling voortzet in een kliniek.”
Ouders willen hogere straffen
De ouders van Romy pleitten eerder voor hogere straffen voor minderjarigen die een moord plegen, zodat ze niet na een paar jaar weer op vrije voeten komen. De strafrechtadvocaat is hier geen voorstander van. ”Ik snap het gevoel van nabestaanden dat iedere straf of maatregel te licht is. Zij hebben tenslotte levenslang. Als het gaat om minderjarigen moet er altijd een opvoedkundig perspectief zijn. Het is dat er in zo’n behandeling ook gekeken wordt naar de ontwikkeling van een kind. Romy was 14, maar Brian ook. Het was ook een kind. Daarnaast heeft hij heftige stoornissen. Autisme, ADHD, een persoonlijkheidsstoornis.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah merkt op: ”We moeten onderscheid maken. Aan de ene kant gaat het om straffen, aan de andere kant om tbs. Als je geen jeugd-tbs krijgt, ben je na vier jaar vrij. Hier gaat het om iemand die ziek is. Dan moet je net zolang behandelen tot iemand genezen genoeg is om weer terug in de maatschappij te keren.”
Lieftink: ”Ze zien bij deze jongen wel verbetering. Hij zegt ook zelf wel behandeling nodig te hebben, dat ziet hij in, maar de vraag is of die behandeling moet plaatsvinden op het hoogste niveau.” De advocaat pleit voor tbs met voorwaarden. ”Waar maatwerk kan worden geboden. Zodat iedereen nog een kans krijgt.”
Richard H. vermoordde zijn gezin, maar zit niet meer in tbs-kliniek: ‘Raakt aan de discussie’
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Wisconsin opgekomen in een oranje en geel veiligheidsvest. “Ten eerst wil ik…
Lees meerZijn telefoon hing nog aan de lader en de stofzuiger stond klaar voor gebruik, maar Sicco Cuperus uit Leeuwarden verdween tien jaar geleden van de…
Lees meerHogere ticketprijzen voor reizigers zijn onvermijdelijk doordat de kosten van tegenvallers bij Schiphol worden verhaald op de luchtvaartmaatschappijen, reageert KLM op de tariefsverhogingen van Schiphol….
Lees meerDe dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt…
Lees meerHet is zaterdag twintig jaar geleden dat film- en opiniemaker Theo van Gogh op klaarlichte dag werd vermoord door Mohammed B. De moord heeft de…
Lees meerDe stropdas is verdwenen uit het straatbeeld, tot grote ergernis van stijlpastoor Arno Kantelberg. Politici dragen nog wel veelvuldig een stropdas om autoriteit uit te…
Lees meerWe hebben altijd geleerd om oude kleding niet in de vuilniszak te mieteren, maar keurig naar de textielbak of kringloopwinkel te brengen. Inzamelaars raken afgedankte…
Lees meerDe spreidingwet gaat van tafel. Desalniettemin moeten provincies uiterlijk 1 november een opvangplan aanleveren waarin ze aangeven hoe ze het benodigde aantal opvangplekken willen realiseren….
Lees meerTerwijl de partij deze week zijn vijfjarig jubileum viert, kijkt de BoerBurgerBeweging gespannen naar de komende landbouwdebatten. Minister Femke Wiersma (BBB) moet met oplossingen komen…
Lees meerIn Spanje is het dodental door zwaar noodweer met enorme wateroverlast verder opgelopen. Inmiddels zijn zeker 95 mensen omgekomen en zijn het de dodelijkste overstromingen…
Lees meerNoord-Korea heeft donderdag een ballistische raket afgevuurd richting de Japanse Zee. Het was de langste intercontinentale ballistische rakettest ooit. De raket werd nabij hoofdstad Pyongyang…
Lees meerDe Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van het noodweer in het land te gedenken, maakte minister Ángel Víctor…
Lees meerDe WNL-podcast De Jongen Zonder Gisteren staat in de top 10 van de publieksprijs van de Dutch Podcast Awards. Dat maakte de organisatie dinsdagmiddag bekend….
Lees meerDe Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui komt naar Moskou om “strategisch overleg” te houden met haar Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Dat meldt het…
Lees meerVoor elke keer dat er meer dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel zijn, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…
Lees meer