main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 31 oktober 2024 — 13:31

‘Dwangsom van 50.000 euro voor COA gaat niet werken’, zegt hoogleraar Voermans: ‘Ze willen chaos creëren’

De dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden Wim Voermans. ”Het COA kan niet aan allerlei knoppen draaien. Het is een bot middel geworden. Er wordt gewoon betaald.”

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet 50.000 euro overmaken aan de gemeente Westerwolde voor ieder moment waarop er meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel verblijven, bepaalde de rechter gisteren. Dit kan oplopen tot maximaal 5 miljoen euro. De knip kan vandaag direct getrokken; afgelopen nacht telde het COA maar liefst 2137 asielzoekers.

Luister naar de podcast van Sven op 1. De tekst gaat hieronder verder. 

Stoom uit de oren

Het stoom komt inmiddels uit de oren van hoogleraar Voermans, zegt hij in Sven op 1 op NPO Radio 1. ”Hoe hoog mijn staat van opwinding op een schaal van één tot tien is? Nou, een acht!”

De hoogleraar geeft aan geërgerd te zijn. ”Die dwangsom hebben we eerder geprobeerd, toen ging het om 15.000 euro. Het maakte geen verschil. Met 50.000 euro zal dat ook niet het geval zijn”, meent hij. ”Het is een bot middel geworden. Er wordt gewoon betaald.”

Aangestuurd op chaos en crisis

Hij vervolgt: ”Het is ook erg cynisch. Er wordt aangestuurd op chaos, zodat je uit kunt leggen dat we een asielcrisis hebben. Het COA wordt ondertussen niet echt geholpen met opvangplekken. Niet door gemeenten, maar ook niet door de minister. Dat is een verdrietig iets, waar je ook boos over kunt worden.”

Voermans begrijpt de beslissing van de rechter. ”Het COA gooide het op overmacht, maar dat klopt niet helemaal. De rijksoverheid heeft wel degelijk mogelijkheden om meer opvangplekken creëren, maar dat willen we niet. Dat heeft alles te maken met de spreidingswet die mogelijk wordt ingetrokken.”

De spreidingswet treedt morgen in werking, ook al wil minister Faber (Asiel) er zo snel mogelijk vanaf. ”De rijksoverheid heeft mogelijkheden om te gaan praten. Voormalig minister Eric van den Burg heeft de blaren op zijn tong gepraat om gemeenten te bewegen om toch asielzoekers op te vangen. Zonder de spreidingswet kreeg hij best wat voor elkaar. De nieuwe minister staat er echt anders in. Daarom zal de rechter ook hebben gezegd: er is echt wel wat mogelijk om ervoor te zorgen dat er in Ter Apel niet meer dan tweeduizend mensen zijn.”

Lees ook:

Provincies moeten ondanks intrekken spreidingswet opvangplan aanleveren, maar ‘kritische gemeenten leunen achterover’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer