Diefstal op werk is grijs gebied: ‘Morgen kan het honderd euro zijn’
Diefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems af van alle omstandigheden van het geval, zo vertelt zij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Stel: je neemt een pen of een notitieblok van je werk mee naar huis. Het lijkt onschuldig, maar is het ook diefstal? “Dat hangt ervan af”, vertelt Willems. “Eind jaren 90 was het best wel simpel: diefstal was echt diefstal. Op een gegeven moment kwam de kentering dat ook de persoonlijke omstandigheden moesten worden meegewogen om tot de beoordeling te komen van ontslag op staande voet.”
‘Pen kan nog wel’
“Dat begrijp ik wel. Stelen is stelen. Het kan beginnen met een pennetje. Morgen kan het honderd euro zijn”, reageert een voorbijganger op de vraag of een werknemer op staande voet ontslagen mag worden als diegene iets steelt. “Een pen kan nog wel, misschien dan alleen een officiële waarschuwing”, roept een ander.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!
Horecaondernemer René Bogaart kreeg meermaals te maken met diefstal door werknemers. “We hebben ook weleens gehad dat ik er via Instagram achterkwam dat iemand ons servies thuis had. Dat is niet leuk, want messen, borden en vorken kosten ook gewoon serieus geld. Ik ga dan toch proberen zo iemand uit te leggen wat hij heeft gedaan en dat het niet handig is. Niet iedereen ervaart alles pikken.”
Moreel kompas
Volgens John Vullers, privédetective voor zowel particulieren als bedrijfsgerelateerde zaken in onder meer diefstal en fraude, heeft het bij werknemers te maken met het moreel kompas. “Je ziet dat die grenzen steeds verder worden opgerekt. En dat het eigenlijk steeds normaler wordt dat mensen gewoon dingen meenemen zonder dat ze beseffen dat ze diefstal plegen.”
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen? Kijk vanavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Door: Hans Stehouwer
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
De 3D-printer is al jaren aan een opmars bezig. Uiteraard hebben criminelen de 3D-printer ook ontdekt! En nee, dan gaat het niet om gezellige pennenbakjes of onderzetters, maar om het printen van vuurwapens of onderdelen daarvan. De politie pleit al langer voor een verbod op het verspreiden van de ontwerpen van 3D-wapens.
Presentator Maaike Timmerman spreekt met Martin Janssen van het Nederlands Forensisch Instituut, landelijk projectleider Illegale Vuurwapens Richard Martens van de politie en VVD-Kamerlid Ulysse Ellian spreekt zich uit over de kwestie.
Luister vanavond om 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Vanavond in Café Kockelmann:
- De Amerikaanse verkiezingen zijn een nek-aan-nek race. De beste peilers zijn verdeeld. Joris Tjaden was interne peiler voor het team van Obama en vertelt hoe spannend het nog kan worden. Bernard Hammelburg maakte al vele Amerikaanse verkiezingen mee, en weet dat zelfs Trump niet uniek is;
- Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn zakelijke belangen niet wilde openbaren. Politiek verslaggever Thomas van Groningen vertelt over;
- De BBB blaast 5 kaarsjes uit! Reden voor een feestje of hebben de boeren en burgers gegokt en verloren? Oprichters Caroline van der Plas en Henk Vermeer schuiven aan.
Kookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerIn Noord-Brabant woedt een heuse dakdekkersoorlog. De afgelopen maanden vonden er in Den Bosch twintig aanslagen plaats die gerelateerd zijn aan de beroepsgroep waarin sprake…
Lees meerDe supermarktmedewerker, politieagent, gehandicaptenverzorger en leraar. Allemaal zouden ze voor 700 tot 800 euro huur een eigen stekkie moeten krijgen, maar ook in de regio…
Lees meerDe hersteloperatie van de toeslagenaffaire is uitgelopen op een herstelschandaal, zegt de ombudsman van Rotterdam, Marianne van den Anker. In De Volkskrant luidde de ombudsman…
Lees meerHet verwijt van VVD-leider Dilan Yeşilgöz dat NS antisemitisme faciliteerde door pro-Palestijnse demonstraties toe te staan, raakte NS-baas Wouter Koolmees diep. Dat zegt hij in…
Lees meerOp World Vegan Day roept Jacques Hermus op om je vlees te kopen bij de slager. “Ja, we moeten minder vlees eten, maar beter vlees.”…
Lees meerZeven van de tien Nederlanders vinden dat er een wet moet komen die stervenshulp mogelijk maakt voor senioren die vinden dat hun leven voltooid is….
Lees meerDe zogeheten gluurbus betrapt steeds meer autobestuurders op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. In Noord-Brabant werd dit jaar al voor zeven ton…
Lees meerHet kabinet wil opkomen voor de regio, maar Hugo de Jonge, waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland, ziet hier nog maar weinig van. ”Ik…
Lees meerDagelijks sterven acht Nederlandse mannen aan prostaatkanker. Om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man laten mannen een maand lang hun snor staan. …
Lees meerHet Rijksmuseum doet zaterdagavond niet mee aan de Museumnacht omdat Extinction Rebellion een actie in het museum heeft aangekondigd. Het Rijksmuseum meldt dat het genoodzaakt…
Lees meerPatiënten met langdurige coronaklachten kunnen zich vanaf vrijdag eindelijk aanmelden voor drie speciale longcovidpoli’s. Na jaren wachten gaan artsen in de umc’s van Rotterdam, Amsterdam en…
Lees meerHet kabinet heeft gemeenten niet betrokken bij het opstellen van de asielmaatregelen. Dat zegt waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland Hugo de Jonge. ”We…
Lees meer