Straks mogelijk Duits, Frans en Italiaans door elkaar in de collegebanken: ‘Doen onszelf enorm tekort’
Door de geplande bezuinigingen van één miljard euro op hoger onderwijs, zitten studenten van verschillende taalopleidingen straks mogelijk noodgedwongen naast elkaar in de collegebanken. Duits, Frans en Italiaans worden mogelijk samengevoegd tot één studie.
De Universiteit Leiden pleit voor een gefuseerde opleiding. Voorzitter van Universiteiten van Nederland Casper van den Berg ziet dat de geplande bezuiniging ten koste gaat van de taalexpertise. “Bij taal en cultuur, de geesteswetenschappen, heb je aantal belangrijke opleidingen die door de jaren heen steeds minder studenten hebben gekregen.” De mogelijke fusie zal niet meehelpen aan het enthousiasme om met deze opleiding te starten.
‘Hebben taalexpertise hard nodig’
“Voor onze economie en onze nationale veiligheid hebben we juist de expertise op het gebied van Noord-Korea, Iran en Rusland hard nodig”, benadrukt Van den Berg in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben expertiseterreinen nodig hoe deze culturen en denkwijzen in elkaar steken. Bezuinigingen brengen dit soort opleidingen in gevaar.”
‘In Leiden zie je dat al gebeuren”, vervolgt hij. “Het is de vraag hoe Nederland al deze noodzakelijke opleidingen overeind kan houden. We hebben dit nodig in de samenleving.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
‘Doen onszelf enorm tekort’
Van den Berg was vorige week op bezoek bij een faculteit waar dit soort taalopleidingen zitten. “Elke week krijgen ze wel een telefoontje van het ministerie van Defensie. Dat zij studenten of leraren vragen om te kunnen vertellen hoe het nou zit met bijvoorbeeld het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea. Juist in een tijd waarin de geopolitiek aan het veranderen is, doen we onszelf enorm tekort. Het is treurig om het mes te zetten in dit soort vakgebieden.”
Een grote uitdaging is om studenten alsnog voor zo’n opleiding te laten kiezen. “We zien dat in Nederland elk jaar iets minder achttienjarigen van de middelbare school komen. Waar hebben we mensen nodig in de samenleving en welke studierichtingen horen daarbij? Daar moeten we naar kijken.” De geplande bezuinigingen dragen daar niet aan bij.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Welke opleidingen zijn echt belangrijk?
De Universiteit Utrecht heeft onlangs een nieuwe hoogleraar aangenomen: Kathrin Thiele. Zij gaat zich bezighouden met “interdisciplinair onderzoek naar de complexe ecologieën van inclusieprocessen voor een planetaire verandering”, meldt de universiteit. “De toekomst voor onze economie ligt juist bij de tech-kant. Daar moet de meeste aandacht en geld naartoe in Nederland”, zegt voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen.
Los van deze faculteit, is het belangrijk om te kijken in hoeverre een studie bijdraagt aan het uiteindelijke verdienvermogen van Nederland, vertelt ze. Van den Berg is het daar niet mee eens. “Ik wil een lans breken voor de kleinere opleidingen die misschien niet direct veel bijdragen, maar die we echt nodig hebben in Nederland.”
Hij vervolgt: “Het is een makkelijke gedachte om te denken dat we zulke faculteiten niet nodig hebben, maar we zien dat deze vakgebieden enorm onder druk staan. Ze dreigen te verdwijnen uit Nederland.”
Lees ook:
Kabinet en universiteiten lijnrecht tegenover elkaar: ‘Het gaat nog een hele strijd worden’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer