main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2024 — 12:54

Bart Maat legde 100 dagen kabinet-Schoof vast: ‘Op een gegeven moment zie je de irritatie’

Politiek fotograaf Bart Maat draait al aardig wat jaren mee in Den Haag. Zo won hij een Zilveren Camera voor zijn beroemde ‘functie elders’-foto. Nu vatte hij honderd dagen Schoof I samen in tien foto’s. “Op een gegeven moment zie je de irritatie.”

Maat doet zijn best om een zo goed mogelijk kijkje achter de schermen te geven, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De bewindspersonen uit kabinet Schoof I weet hij op zijn eigen unieke manier goed vast te leggen. “Ik wil ook graag laten zien wat er achter de schermen gebeurt. In de wandelgangen achter de Tweede Kamer zijn gesprekjes en zie je de politici ook zitten. Soms pakken ze even een moment voor zichzelf.”

‘Politiek bedrijven in een steeg’

Een van die foto’s die hij maakte, is van een bellende PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Ze is op de foto gezet voor een kille betonnen muur, met een felle spot op haar. “Dat nieuwe gebouw van de Tweede Kamer is nogal een betonnen bunker. Dat oude gebouw had je mooie houten lambrisering, mooie oude gangen en hier en daar een kroonluchter”, vertelt Maat.

Hij vervolgt: “Het is een groot verschil of je een minister fotografeert met die prachtige lambrisering of gewoon een betonnen muur. Dat maakt het wat killer. Ze staat precies onder een spotje te bellen, waardoor het licht een beetje spannend en eng eruit ziet. Het lijkt wel politiek bedrijven in een steeg. Dat maakt het wat killer en versterkt het die sfeer daardoor.” Gelukstreffer of niet, “je moet die momenten wel zien”.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Ook Wilders staat geregeld voor zijn lens. De PVV-leider staat staat anders op de foto dan voor de verkiezingen, valt hem op. “Het grootste verschil is, is dat Wilders voorheen in de oppositie zat, maar nu de leider is van de grootste regeringspartij. Daardoor wordt hij meer in de verdediging gedrukt in de Tweede Kamer”, vertelt Maat. “Op een gegeven moment zie je de irritatie voorbijkomen.”

Functie elders

Eerder maakte Maat al de beroemde ‘functie elders’-foto van toenmalig demissionair minister Kajsa Ollongren. “Als er in plaats van ‘functie elders’ haar boodschappenlijstje en privéadres op had gestaan, dan was die foto natuurlijk nooit gepubliceerd. Maar het had ook echt iets met politiek te maken en niet zo’n beetje ook. Het privéleven van politici interesseert me niet, maar zodra het gaat over hun werk, dan maak ik er een foto van.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Tussen de foto’s van de eerste honderd dagen van Kabinet Schoof I zit volgens hem nog geen waardige opvolger. “Ik denk dat er nog wat moet komen dit jaar. Er gebeurt natuurlijk ongelooflijk veel in de politiek en er zijn allemaal spanningen. Het is ook spannend of ze het einde van het jaar wel halen, want dat hoor je ook.”

Lees ook:

SP-leider Dijk haalt uit naar ‘onmenselijke’ plannen PVV: ‘Steunen zelf regimes die oorlog voeren’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer