main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2024 — 08:49

SP wil streng migratiebeleid: maximaal 40.000 migranten per jaar

De SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als het aan de linkse socialisten ligt, komen er straks nog maar 40.000 migranten naar Nederland. Dat is inclusief arbeids- en kennismigranten.

Op dit moment komen er jaarlijks meer dan 100.000 migranten naar Nederland. Onder hen zijn naast asielzoekers ook veel arbeids- en kennismigranten die aan de slag willen in Nederland, bijvoorbeeld in sectoren waar bedrijven moeilijk aan personeel kunnen komen. “Als wij ervoor kiezen om niet heel veel kennis- en studiemigranten naar Nederland te halen, dan is dat saldo al veel lager dan 40.000”, zegt Dijk.

‘Geen pesterij’

De SP wil de instroom inperken door de verdienmodellen aan te pakken die ermee gemoeid zijn. “Kennismigranten worden hiernaartoe gehaald door bedrijven als ASML  Ze krijgen een soort bonus van anderhalf miljard euro aan belastingvoordelen voor grote bedrijven die kennismigranten van heinde en verre hierheen halen. En dan hebben we het nog over studiemigratie, wat een verdienmodel is voor onderwijsinstellingen.”

Dijk pleit voor een kortere beslistermijn voor asielzoekers. Nu wacht deze groep ruim anderhalf tot twee jaar voor ze te horen krijgen of ze hier mogen of moeten terugkeren naar hun eigen land. “En vanaf dag één moeten ze Nederlands leren”, vindt de SP-leider. Die taaleis is “niet een pesterij voor de migrant, maar zodat mensen onderdeel worden van onze samenleving en gemeenschap”.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Verder wil de SP dat rijke gemeenten meer asielzoekers en statushouders gaan opvangen. “De twintig rijkste gemeenten van Nederland vangen nu niets op, op Wassenaar na. Het noorden vangt allemaal vluchtelingen op en huisvesten statushouders. Dat doen de rijke gemeenten niet”, aldus Dijk.

Voor de bühne?

De vraag is echter wel of het streven van 40.000 migranten in totaal haalbaar is. Burgers in de Europese Unie genieten vrij verkeer en mogen in elke lidstaat werken en wonen. Experts stellen dat de enige knop waar gedraaid aan kan worden, die van het terugdringen van kennismigranten van buiten de EU is. Dat zouden er hooguit 26.000 zijn.

Dijk spreekt tegen dat de plannen enkel voor de bühne zijn. Volgens hem zijn er meerdere landen in de EU die wel een beperking weten op te leggen op arbeidsmigratie.

Lees ook:

Voormalig VVD-fractievoorzitter kritisch op asielbeleid kabinet: ‘Richt je op het doel, niet het middel’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer