main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2024 — 10:18

Minister Van Weel: geen ruimte voor agenten die weigeren Joodse objecten te bewaken

Binnen de politie is geen ruimte voor agenten die geen Joodse objecten willen bewaken, zegt justitieminister David van Weel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Op het moment dat je je politie-uniform aantrekt, ben je neutraal en voer je je taak uit.”

Van Weel (VVD) reageert daarmee op de berichtgeving in De Telegraaf. Volgens de krant maken politiemensen soms bezwaar als ze worden ingezet voor het bewaken van Joodse objecten of manifestaties. “Er is geen ruimte voor”, zegt de bewindsman resoluut.

“Het kan zijn dat mensen persoonlijk die sentimenten hebben. Daar kan ik verder niet intreden, maar op het moment dat je je politie-uniform aantrekt, ben je neutraal en voer je je taak uit”, zegt Van Weel. “Als dat is het bewaken van een synagoge, moskee of onderwijsinstelling, dan ga je dat gewoon doen.”

Begrip bij korpsleiding

Hoewel weigeren indruist tegen het neutraliteitsbeginsel, zou er binnen de korpsleiding begrip zijn voor de bezwaren. “We houden rekening met morele bezwaren bij het maken van roosters. Maar als er een spoedklus is word je gewoon ingezet”, zei een woordvoerder van de korpsleiding tegen De Telegraaf. Dit zou ook gelden voor agenten die liever niet worden ingezet bij koranverbrandingen, klimaatprotesten of boerenacties.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Van Weel is dit echter niet het officiële standpunt van de korpsleiding. “Korpschef Janny Knol heeft dit niet gezegd. Dat is de woordvoering geweest en het is verkeerd naar buiten gekomen. Zij vindt dit niet”, benadrukt de minister.

Ontslag

Agenten die weigeren Joodse objecten te bewaken, hoeven mogelijk niet te vrezen voor hun baan. “Ik weet niet of we meteen tot ontslag overgaan”, zegt Van Weel. “Maar mensen die de opdracht krijgen om een synagoge of Joodse onderwijsinstelling te beschermen, moeten dat gewoon doen. Dat is deel van het politiewerk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Van Weel heeft nog geen meldingen ontvangen van agenten die daadwerkelijk geweigerd hebben. “Het bericht is dat mensen morele bezwaren zouden hebben. Daarvan zeg ik: het kan zijn dat je die persoonlijk hebt, maar er is geen ruimte voor zodra je het politie-uniform aantrekt.”

Lees ook: 

Ook privégegevens van politiemensen gelekt

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer

Tweede Kamer niet overtuigd van gevangenenplan met Estland: ‘Meer na- dan voordelen’

De Tweede Kamer ziet het niet zitten om Nederlandse gevangen onder te brengen in cellen in Estland. Zo noemt GroenLinks-PvdA-woordvoerder Lahlah het plan ‘schandalig’ en…

Lees meer

Na jaren van heibel kogel door de kerk: A15 wordt doorgetrokken

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de A15 in Gelderland mag worden doorgetrokken naar de A12. Hierdoor wordt Gelderland een stuk bereikbaarder, maar…

Lees meer

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

PVV-fractievoorzitter in Europa Sebastiaan Stöteler zegt dat migratiebeperking voor zowel Europa als Nederland het doel is. Het opperen van een opt-out “is slechts een middel…

Lees meer

Iran plant mogelijk raketaanval op Israël, zegt bron Witte Huis

Iran zou op het punt staan een raketaanval uit te voeren op Israël. De Verenigde Staten hebben signalen ontvangen dat het land een aanval voorbereidt…

Lees meer