main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2024 — 09:57

Rutte verlaat ‘karig’ appartement in Den Haag voor gigantische ambtswoning in ‘het miljardairsstraatje’

Het vertrek van Mark Rutte naar de NAVO betekent voor hem ook een vertrek uit zijn naar verluidt bescheiden appartement in Den Haag. In Brussel staat een ambtswoning voor hem klaar, in wat Brusselaars ‘het miljardairsstraatje’ noemen.

Het herenhuis aan de groene zuidrand van Brussel is al decennia het onderkomen van de hoogste baas van de NAVO. Nu woont de Noor Jens Stoltenberg er nog, maar die maakt 1 oktober plaats voor zijn opvolger. Het is nog niet officieel, maar Rutte is van de baan verzekerd nu alle NAVO-landen zich voor hem hebben uitgesproken.

Het is volgens NAVO-diplomaten moeilijk denkbaar dat Rutte ergens anders gaat wonen. Ze wijzen erop dat al zijn voorgangers “sinds mensenheugenis” de dienstwoning gebruikten. De nieuwe secretaris-generaal kan aan de doodlopende, voor anderen afgesloten straat niet alleen gerieflijk, maar vooral ook goed beveiligd wonen.

De bewoners van de kapitale zijarm van de Brusselse Louizalaan worden onder meer beschermd door een toegangshek en camera’s. Rutte zou er volgens Belgische media onder meer rijke zakenlieden als buren krijgen. Hij kan ’s ochtends in de dienstauto stappen naar het NAVO-hoofdkwartier aan de noordkant van de Belgische hoofdstad.

De scheidend premier heeft het huis al eens van binnen gezien. In november ging hij er eten bij Stoltenberg, net nadat hij had uitgesproken dat hij die wel zou willen opvolgen.

Rutte blijft ook in Den Haag

Rutte zei woensdag in een Instagramfilmpje nog dat zijn “plan is om doordeweeks in Brussel en het weekend hier” in Den Haag te zijn. Net als veel Tweede Kamerleden omgekeerd hun week verdelen tussen Den Haag en hun woonplaats, bracht hij in herinnering. “Ik ga dus ook niet echt iets aan Den Haag missen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Rutte, van wie bekend is dat hij verknocht is aan de hofstad, roemt die als “een trage stad, een beetje een lome stad. Dat vind ik heel fijn”.

‘Hij houdt van zijn gewoontes’

Hoewel hij Den Haag dus regelmatig blijft bezoeken, gaat er een hoop veranderen in het leven van Rutte, zegt politiek journalist van EW Magazine Victor Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Rutte houdt van zijn gewoontes. Dit wordt een verandering”, doelt Pak op het leven van Rutte in Brussel.

Zo kan de premier straks vanwege zijn veiligheid ook niet meer op de fiets naar zijn werk, iets wat hij in Den Haag graag doet. “Ik weet toevallig van onze Brusselcorrespondent dat fietsen in Brussel ook niet echt aan te raden is. Ik denk dat Rutte per beveiligde limousine wordt vervoerd.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

In Den Haag woont Rutte op dit moment in een “vrij karig appartementje”, dus hij zal moeten wennen aan de ambtswoning met twintig kamers, zegt Pak. Overigens zal de nieuwe NAVO-baas ook vaak buiten Brussel (en Den Haag) zijn. “Hij moet continu met de 32 lidstaten onderhandelen en in contact zijn en daar hoort ook persoonlijk bezoek bij.”

Lees ook: 

Donald Trump gaat de NAVO-jaren van Mark Rutte bepalen, ‘maar hij kan omgaan met grillige oud-president’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer