Kluun schrijft tweede boek over pubers: ‘Wat er in dat brein gebeurt, fascineert mij’
Schrijver Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, fascineert zich in het bijzonder in het brein van een puber. Vandaar ook dat hij zijn boek ‘Hoera, ik heb een puber!’, schreef.
Het boek is een vervolg op zijn eerdere werk: ‘Help, ik heb een puber!’. Waar komt zijn fascinatie vandaan? “De mens verandert nooit meer zoveel als tussen zijn of haar elfde, twaalfde en achttiende”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Kluun heeft met zijn vrouw een samengesteld gezin. Bij elkaar opgeteld, hebben Kluun en zijn partner vijf kinderen. “Daar zijn er ondertussen vier van ontpuberd. Spoiler, het is allemaal goed gekomen.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Puberbrein
“Wat mij fascineert is wat er allemaal gebeurt in dat brein, in dat lijf”, gaat Kluun verder. In het bijzonder het voorste deel van de hersenen, die Kluun omschrijft als “een soort halffabricaat” als je nog puber bent. “Dat is het gedeelte waarmee we kunnen plannen, prioriteiten stellen en risico’s afwegen en waarmee we empathie hebben.”
Daar schieten pubers nog wel eens in tekort. Bijvoorbeeld in het inlevingsvermogen en/of tonen en voelen van empathie. “Een puber kan zich alleen iets voorstellen als hij zelf iets heeft meegemaakt of als iemand het in zijn wij-groep heeft meegemaakt.”
Van kluns naar Kluun
Toen Kluun zijn tweede boek over pubers schreef, moest hij vaak terugdenken aan zijn eerste tijd op de middelbare school. “Ik was een heel verlegen puber toen ik dertien was. Toen ik veertien was kreeg ik overal puisten en een bril. Ik zat onderaan het rechterrijtje.”
In die periode werd hij vaak kluns genoemd. “Van de Klundert, daar kun je Kluun van maken, maar ook kluns.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
In de derde klas veranderde hij. “Ik ontdekte dat als je het podium pakt, wat betekent dat je vaak uit de klas wordt gestuurd, met humor en een grote mond, dat andere kinderen naar je gaan kijken.” Daardoor steeg het zelfvertrouwen van Kluun. In die tijd ontdekte Kluun dat “het podium mijn habitat is”.
Toen Kluun zijn pubertijd achter de rug had, werd hij nog steeds kluns genoemd. “Maar toen was het een geuzennaam geworden. Een soort El Chapo, de Neus of de Lange. Een beroepscrimineel”, zegt hij gekscherend.
Buideldier
In zijn boek gaat Kluun niet alleen in op pubers. Ook ouders van pubers komen aan bod. Volgens Kluun bestaan er vier soorten ouders: het buideldier, de neushoorn, de struisvogel en de volwassen ouder.
“Het buideldier is een vader of moeder die overbezorgd is”, legt Kluun uit. Het type ouder bij wie het zweet uitbreekt als hun kind voor het eerst naar een feestje gaat. “Ze zijn overal bang voor.”
De neushoorn is wat directer en meer sturend. “Die weet hoe het leven moet. Die weet wat goed is en welke kleren je moet dragen. Dat je oma moet bellen.” De struisvogels zijn vaak ex-neushoorns. “Die hebben er geen zin meer in. Die zeggen tegen hun puber: ‘Bekijk het maar, dan leer je toch lekker niet voor geschiedenis’.” De volwassen ouder, “die willen wij allemaal zijn”. Die hebben het beste van alle werelden.
Lees ook:
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: is vintage nog een koopje?
Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?
Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.
Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman
- Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
- Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
- NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
- Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump
Luister nu de aflevering terug als podcast!
De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…
Lees meerHet komt steeds vaker voor: boeren die worden benaderd door criminelen om mee te werken aan hun praktijken. Denk hierbij aan de verhuur van een…
Lees meerKlompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…
Lees meerSchrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…
Lees meerHet kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…
Lees meerEen groeiend aantal PvdA-prominenten spreken zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn…
Lees meerDefensieminister Ruben Brekelmans (VVD) vindt het onacceptabel dat VN-posities in Zuid-Libanon worden beschoten. Deze week raakten in Zuid-Libanon vijf blauwhelmen van de VN-vredesmissie Unifil gewond…
Lees meerNederlanders gebruiken ook de komende herfstvakantie weer vaker om de zon op te zoeken. De populariteit van de herfstvakantie is ten opzichte van vorig jaar…
Lees meerSinds de coronapandemie heeft de politie flink meer honden in beslag genomen die verwaarloosd en mishandeld werden of agressief gedrag vertoonden. In de eerste acht…
Lees meerZestigduizend bezoekers reizen dit weekend af naar Military Boekelo in Enschede, één van de grootste paardensportevenementen van Europa waar bovendien veel zaken worden gedaan. “Het…
Lees meerGeen regio in Nederland heeft zo vaak de noodklok geluid in Den Haag de afgelopen maanden als Twente. De regio ziet talent vertrekken omdat grote…
Lees meerIn verschillende winkels in het noorden van Limburg is het fleswater uitverkocht. Een ANP-verslaggever in Horst aan de Maas, een gemeente niet ver van Venlo,…
Lees meerVia Giro555 is al meer dan 1,1 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. De actie werd donderdag bekendgemaakt. Het geld…
Lees meerAls de wolken wijken, is de komende weken mogelijk een komeet tussen de sterren te zien. Die komeet, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), vliegt langs de aarde….
Lees meerVoor veel mensen is het de grootste nachtmerrie: een inbreker die in je huis rondsluipt terwijl je in bed ligt. “In films zie je mensen…
Lees meer