main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
26 april 2017 — 14:09

Aanslag tijdens Koningsdag? Hier moet je op letten

Mensen zijn zich er meer dan ooit van bewust dat er een kans is op aanslagen bij grote evenementen als Koningsdag. Een goede ontwikkeling, want zo zijn mensen scherper op de dag zelf. Dat stelt Richard Franken, algemeen directeur van de denktank The Hague Security Delta, tegenover WNL.

“Koningsdag is een evenement van een enorm kaliber. Iedereen realiseert zich dat het juist dan mis kan gaan door mensen met verschrikkelijke bedoelingen”, aldus Franken. Gemeenten, politie en veiligheidsdiensten zetten op dat moment alle zeilen om ervoor te zorgen dat plekken met grote mensenmassa’s zo goed mogelijk beveiligd worden. “Drones, camera’s, wegbarricades, toegangspoortjes, visitatie, surveillance: dat is de moderne standaard”, vertelt de directeur.

Daar is men inmiddels aan gewend, maar waar het voornamelijk om gaat is de maatregelen die je níet ziet. “De analyse van onderling internetverkeer bijvoorbeeld. Daar worden conversaties uitgepikt waaruit je kunt opmaken dat er binnenkort iets aan de hand zal zijn. Of de analyse van mensen ter plekke: zijn er mensen die er niet horen?”

Scherper op veiligheid: waar moet je op letten?

Door de aanslagen van de afgelopen tijd blijven bezoekers van evenementen scherp op hun veiligheid en dat is ondanks de ernst van de situatie wel een goede beweging, vindt Franken. Men voelt zich namelijk verantwoordelijk voor zichzelf en anderen en kijkt daarom beter om zich heen.

Franken heeft op dat gebied ook een aantal tips: “Als je op een drukke plek bent is het van belang dat je in eerste instantie de uitgang zoekt. Zo weet je waar je heen moet als het misloopt. Daarnaast moet je letten op normafwijkend gedrag: de verlaten rugzak die ergens midden op straat staat, een vrachtwagen op een onlogische plek, mensen die zich niet bezighouden met met festiviteiten maar ergens vreemd rondhangen.”

Meld vreemde gebeurtenissen

Mocht je iets zien, dan stelt Franken dat je het meteen moet melden bij bijvoorbeeld surveillerende politieagenten: “Twijfel niet. Ga ervanuit dat als jou iets opvalt, als burger die niet opgeleid is, dat er dan ook echt iets vreemds aan de hand is.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer