main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 mei 2024 — 11:43

Nederlanders betalen meer in de supermarkt door inkoopdiscriminatie

Het bonnetje in de supermarkt blijft schrikken. Veel Nederlanders doen hun boodschappen daarom over de grens. Dit scheelt toch al snel een paar tientjes in de portemonnee. Niet omdat Nederlandse supermarkten meer willen verdienen, maar omdat supermarkten worden verplicht duurdere producten af te nemen. Den Haag wil strenger controleren.

De invloed van voedselproducenten rijkt ver. Van cola tot blikgroenten: de producent verplicht een supermarkt vaak om bij een vestiging in het eigen land in te kopen. En juist daar verschillen de prijzen tussen de landen nogal vaak. Hierdoor is een pot appelmoes in Nederland bijvoorbeeld duurder dan exact dezelfde pot in Duitsland.

Inkoopverplichting is niet toegestaan

Die inkoopverplichting is wettelijk niet toegestaan, omdat er binnen de Europese Unie een vrijhandelsverdrag is. Toch worden de regels onvoldoende nageleefd. Demissionair minister voor Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) ontmoet in Brussel zeven collega’s om te zorgen dat er een strengere controle plaatsvindt.

Parlementair verslaggever Tessa van Viegen vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat die controles nu vaak achteraf plaatsvinden. “Zij wil die controle vooraf. Het slaat natuurlijk nergens op dat we dan veel meer geld betalen voor het ene product hier dan hetzelfde product in Duitsland.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Engeland 20 procent duurder dan in Nederland

VK-correspondent Lia van Bekhoven vertelt dat de prijzen in het Verenigd Koninkrijk ongeveer twintig procent hoger liggen dan in Nederland. “En de lonen liggen ongeveer twintig procent lager.” Sinds de Brexit zijn versproducten van het vaste land in Europa voor de Britten een stuk duurder geworden.

“Je ziet minder Europese goederen en zeker minder Europees groente en fruit in de supermarkten”, vertelt Van Bekhoven. “Als je het hebt over de middeninkomens, -groepen en de levensstandaard die in vrije val zijn, dan is dat een reden. Ik merk het zelf ook. Sinds het Verenigd Koninkrijk niet meer in de EU zit, is het veel duurder om te importeren.”

Lees ook:

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer

Minister Harbers reageert op kritiek Arib: ‘Omwonenden Schiphol hebben niks aan papieren werkelijkheid’

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zijn plannen voor Schiphol bijgeschaafd, enkel zodat ze in Brussel worden goedgekeurd. Dat zegt hij in het…

Lees meer

Domper voor vakantieganger: je vliegticket wordt waarschijnlijk duurder

Een flinke financiële tegenvaller voor vakantiegangers, die de prijzen voor vliegtickets komende tijd mogelijk zien stijgen. Dat heeft te maken met de uitbreiding van Schiphol,…

Lees meer