main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 juni 2024 — 10:06

Beloofde 130 km/u blijkt maar op één snelweg mogelijk: ‘Lelijke symboolpolitiek’

PVV-leider Geert Wilders kondigde het met veel bombarie aan: we mogen straks weer met 130 kilometer over de snelweg scheuren. Waar dat kan, welteverstaan. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt dat de beloofde snelheidsverhoging slechts op één weg in Nederland mogelijk is. De krant stelt dan ook dat het aanstaande kabinet een toverformule heeft gehanteerd.

”Het is een beetje symboolpolitiek. Een uiting van het kabinet om de rechter flank van het politieke spectrum brandstof te geven”, vindt burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Symboolpolitiek die wat lelijk is”, oordeelt radio-dj Wouter van der Goes. ”We hebben hier veel over gepraat en er gebeurt niets. Dat vind ik zonde.”

Alleen op een stukje van de Houtribdijk, tussen Lelystad en Enkhuizen, kunnen automobilisten in de toekomst overdag extra hard op het gaspedaal drukken. Dit komt door meerdere factoren. Stikstof is het grootste probleem. Als er binnen een straal van 25 kilometer van een snelweg een natura 2000-gebied ligt, is 130 rijden uit den boze.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Hoogleraar Milieu en Duurzaamheid en stikstofprofessor Jan Willem Erisman van de Universiteit Leiden legt in de krant uit dat de snelheidsverlaging werd ingevoerd om stikstofruimte te creëren. ”Die ruimte is weggegeven aan projecten. Dus dan moet je nu nieuwe ruimte creëren.” Dit kan bijvoorbeeld door boeren uit de kopen. Als de coalitie kiest voor salderen om 130 te rijden, ligt een rechtsgang volgens De Telegraaf op de loer. “Dat kun je op je klompen aanvoelen”, erkent Erisman.

Verkeersveiligheid

Ook de verkeersveiligheid vormt een probleem, ook al kan niet direct berekend worden hoeveel slachtoffers de snelheidsverhoging zou opleveren. ”Maar we weten uiteraard wel dat een verhoging van de maximumsnelheid voor een hoger risico op doden zorgt, als je niets anders aanpast”, zegt Saskia de Craen van het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek SWOV.

Transportprofessor Bert van Wee sluit zich hier bij aan. ”De kans op een ongeval neemt toe door het grote snelheidsverschil met bijvoorbeeld vrachtverkeer en de klap is harder als het misgaat. Het voordeel van harder rijden is dat mensen minder reistijd hebben. Maar de som van de nadelen is groter dan die van de voordelen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Beiden denken niet dat het nieuwe kabinet 130 wil toestaan op wegen waar dat ’s nachts nu niet mag. Daarvoor is de infrastructuur vaak niet geschikt: het is te druk en op veel op- en afritten zijn te kort. Daar blijft het niet bij. Van Wee: ”Je krijgt ook een hogere CO2-emissie, hogere brandstofkosten en meer geluidshinder. Dan zul je meer geluidswallen moeten maken en bestaande moeten verhogen.”

Lees ook:

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer