Minister Harbers reageert op kritiek Arib: ‘Omwonenden Schiphol hebben niks aan papieren werkelijkheid’
Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zijn plannen voor Schiphol bijgeschaafd, enkel zodat ze in Brussel worden goedgekeurd. Dat zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. Daarmee reageert de bewindsman op de kritiek van Khadija Arib, voorzitter van de Maatschappelijke Raad Schiphol, vanochtend in het AD.
Per 2025 gaat het aantal nachtvluchten op Schiphol flink omlaag om geluidsoverlast te verminderen, nadat de rechter oordeelde dat het kabinet te weinig doet om overlast weg te nemen. Ook sluiten ’s middags twee landingsbanen, die de meeste hinder veroorzaken, zo maakte Harbers eind vorige maand bekend.
Het biedt misschien soelaas, maar omwonenden hoopten op meer. Het kabinet overwoog namelijk een nachtsluiting van de luchthaven, maar dat wordt op de lange baan geschoven. “Eerst moet duidelijk zijn wat de impact ervan is, op de hinder maar ook op de luchtvaartsector”, zei het ministerie in een verklaring.
Harbers probeert al sinds 2022 Schiphol te laten krimpen en zo overlast te beperken, maar botste hierover met de Europese Commissie en de Verenigde Staten. Als Schiphol was gekrompen, had de Amerikaanse maatschappij JetBlue bijvoorbeeld niet meer op de luchthaven kunnen vliegen. Onder druk van Brussel en de VS, schortte Harbers zijn krimpplannen op.
Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
‘Ik begrijp de woede’
Hiermee kwam de minister klem te zitten, want de rechter wilde nog wel dat de overlast voor omwonenden zou worden beperkt. Als antwoord daarop past Harbers nu zijn plan op deze manier aan, wat tot onbegrip leidde bij Arib. Ze noemde het “jammer” dat Harbers de politiek verlaat, omdat hij “de eerste die ooit zijn nek heeft uitgestoken voor omwonenden”. Maar, voegt ze daaraan toe in de krant: “En jammer dat hij op het laatst nog eventjes zijn ingrepen afzwakt.”
“Ik begrijp de woede”, reageert Harbers bij Sven Kockelmann. “Tegelijkertijd heb ik altijd tegen omwonenden gezegd: ik ben niet besteld om een papieren werkelijkheid voor jullie te creëren. Het gaat er mij om dat we de maatregelen die we willen nemen, ook om invulling te geven aan de uitspraken van de rechter, echt voor elkaar kunnen krijgen.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
“Daarbij hebben we een hobbelig pad te gaan, bijvoorbeeld met de verplichte procedure in Brussel en met andere landen, die mogelijk tegenmaatregelen nemen. We weten ook dat het terugbrengen van het aantal vluchten een laatste punt is wat je kan doen. Je moet dan eigenlijk eerst andere maatregelen kunnen nemen”, zegt Harbers.
Hij gaat verder: “Er ligt een plan voor nachtsluiting, laten we daar ruimte voor openhouden, maar we gaan wel heel goed onderzoeken wat daar de consequenties van zijn. Ik weet dat veel mensen denken: als ik ’s nachts een keer kan doorslapen, zou dat heel fijn zijn. Maar je kan niet over één nacht ijs gaan.”
‘Ik wil dat dit in Brussel slaagt’
Als Harbers voet bij stuk zou houden, zou Brussel volgens de minister een streep zetten door zijn plannen. “We hebben maar om één reden een paar van die maatregelen moeten aanpassen. Dat is dat ik ook wil dat dit in Brussel slaagt. Als je alleen maar zegt: ik wil minder vluchten, dan weet je zeker dat Brussel zegt: je hebt geen andere dingen onderzocht, daar krijg je geen toestemming voor.”
In dat scenario staan omwonenden van Schiphol met lege handen, zegt de bewindsman. Door de plannen aan te passen, hoopt hij de overlast voor een deel weg te nemen. “Het gaat nog altijd om minder vluchten dan dat we nu doen op Schiphol. Dus wat dat betreft hebben omwonenden straks echt iets in handen.”
Lees ook:
Verbod op fatbikes is ‘heel moeilijk’, maar minister heeft maatregelen klaarliggen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?
Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?
Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:
- Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
- Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
- Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.
Luister de podcast in je favoriete podcast-app.
Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’
Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.
Luister hier de podcast!
Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…
Lees meerDe politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…
Lees meerNAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…
Lees meerHet nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…
Lees meerIsraël komt met keiharde vergeldingsacties richting Iran, maar wanneer en in welke mate is nog onduidelijk. “In april duurde het vijf dagen voordat Israël met…
Lees meerVoorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…
Lees meerZogenoemde zorgcowboys gaan steeds uitgekookter te werk. Malafide zorgondernemers keren zich nog steeds vele miljoenen dividend uit en gebruiken daarbij inventieve trucs om hun megawinsten…
Lees meerHet kabinet moet duidelijk maken hoe het zijn plannen wil realiseren. Dat zegt de president van de Algemene Rekenkamer Pieter Duisenberg. Hij waarschuwt voor wensdenken….
Lees meerHet crisispakket van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om de migratiestroom in te perken, heeft vooralsnog weinig effect. Dat heeft volgens voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan…
Lees meerEen reflectief beschavingsoffensief, noemen ze het. Oud-politici Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Klaas Dijkhoff (VVD) hebben zich ontpopt tot podcastmakers. De twee bespreken wekelijks het wel…
Lees meerTwee Belgische journalisten zijn vannacht gewond geraakt na een Israëlische raketaanval in de Libanese hoofdstad Beiroet, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op…
Lees meerAmsterdam gaat geen brug vernoemen naar de ‘Soldaat van Oranje’, Erik Hazelhoff Roelfzema. Een speciale adviesraad heeft de vernoeming afgewezen, omdat het niet past binnen…
Lees meerTerwijl Iran dinsdag tientallen raketten op Israël afvuurde, bleef het luchtruim boven het land gewoon open. “Iran heeft opzettelijk laat bericht gegeven. Hier zie je…
Lees meerHet ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…
Lees meerHet economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…
Lees meer