main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 mei 2024 — 09:30

Invoer van zero-emissiezones zal markten doen veranderen: ‘Gemeenten moeten bijspringen’

Wie als marktkoopman niet zo snel mogelijk zijn vervuilende dieselbus- of vrachtwagen inruilt voor een elektrische variant, is al vanaf volgend jaar veel duurder uit. Het probleem? Veel jonge marktkooplui hebben niet genoeg vet op de botten om een elektrisch, vaak duurder, voertuig aan te schaffen en dat zal het karakter van de markt op termijn doen veranderen. 

“Als ondernemer moet je goed in de gaten houden dat je vanaf volgend jaar 15 tot 20 duizend euro duurder uit bent als je je vervuilende bus houdt”, waarschuwt logistiek adviseur Walther Ploos van Amstel in Stand van Nederland Generatie Next. Dat heeft alles te maken met de zero-emissiezones die steden gaan invoeren vanaf volgend jaar. “Dat is ooit in 2014 bedacht toen de lucht in binnensteden sterk verontreinigd was, al heeft nu vooral te maken met het behalen van klimaatdoelen.”

Alles leuk en aardig, maar voor veel jonge marktkooplui is een zero-uitstoot niet haalbaar. “Ik heb er wakker van gelegen”, vertelt kaasverkoper Anne-Lynn Dietz. “Gemeenten moeten een pad voor ons gaan uitstippelen, want we kunnen niets met de onzekerheid die er nu heerst over de zero-emissiezones.” Het is namelijk zo dat de ene gemeente al vanaf 2025 strenge zones gaat invoeren, terwijl de andere daar nog zeker vijf jaar mee wacht.

Daling

“Je zult als ondernemer hierop moeten inspelen. In de ene stad kun je wel terecht met je bus terwijl dat in de andere niet meer kan”, zegt Ploos van Amstel. Maar de logistiek adviseur is het er wel mee eens dat er een taak voor de gemeente ligt. “De huidige kosten en de onzekerheid die daaromheen heerst zijn inderdaad niet op te brengen. Ik denk dat over de loop van de komende jaren zeker vijf procent van alle marktkramen verdwijnt.” En dat proces is overigens al gaande. Het aantal markthandelaren is de afgelopen jaren met tien procent gedaald. Hierdoor zijn er al 22 procent minder textiel- en kledingkramen te vinden op markten in Nederland.

Uitsmeren

Louise Wesselius van de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH) pleit al langere tijd voor het uitsmeren van de zero-emissiezones over een langere periode. Ter illustratie zegt ze, terwijl ze over de Dappermarkt in Amsterdam, loopt: “Het aantal ondernemers dat hier op deze markt staat met een elektrisch voertuig is op één hand te tellen, is de rest dan allemaal weg straks?”

Van Amstel ziet hierin een taak voor gemeenten. “Ze kunnen bijvoorbeeld bijspringen met de kosten, maar dat de markt gaat veranderen, dat is onvermijdelijk.”

Het aantal Nederlandse markten neemt af, vanwege onzekerheid over vergunningen en zero-emissiezones. ‘Stand van Nederland’ spreekt met ondernemende millennials. Kijk de aflevering nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Klimaatregels maken het jonge marktverkopers moeilijk: ‘Elektrisch rijden betekent het einde van mijn zaak’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer