main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 mei 2024 — 13:04

Klimaatregels maken het jonge marktverkopers moeilijk: ‘Elektrisch rijden betekent het einde van mijn zaak’

De verkoop van pondjes kaas, gebakken vis of plantenstekjes weegt niet op tegen de kosten die marktkooplui de komende jaren moeten gaan maken. Door het klimaatakkoord uit 2018 moeten ze elektrisch gaan rijden en dat is financieel gezien voor de meeste jonge ondernemers, die op de markt hun waar verkopen, niet haalbaar. 

Circa 30 tot 40 van de grootste gemeenten in Nederland voeren per 1 januari 2025 al een zero-emissiezone in. Alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s mogen vanaf dan deze zone binnenrijden. Gemeenten hebben tot 2030 de tijd om te bepalen wanneer deze zone in gaat, maar dat de zone er gaat komen, dat staat vast. Het is een doemscenario voor veel ondernemers in de binnensteden en dus ook voor marktkooplui die vaak in enorme vrachtwagens hun waar naar de steden brengen.

De Amsterdamse visverkoper Vincent Koelewijn vat de toekomst van zijn zaak in Stand van Nederland: Generatie Next nuchter samen: “Het heeft nogal wat voeten in de aarde.” Achter zijn marktkraam staat een enorme vrachtwagen waarin hij vis gekoeld bewaart. “Dit is vers van de afslag gehaald deze ochtend”, aldus Koelewijn als hij een enorme vis aansnijdt. De vrachtwagen rijdt op diesel en wil Koelewijn zijn zaken voortzetten, dan zal hij die moeten inruilen voor een elektrische. Koelewijn ziet dat somber in. Elektrische vrachtwagens hebben nog lang niet de range die hij op een dag makkelijk moet kunnen afleggen van de afslag naar de markt. “De technologie is er simpelweg nog niet.”

Financiële strop

Plantenverkoper Peter Giesbergen ziet het nog minder rooskleurig in. Hij verkoopt wekelijks zijn plantenstekjes op de markt in Utrecht. Vanaf volgend jaar moet hij zijn dieselvrachtwagen hebben ingewisseld voor een schonere variant. “Ik hoop dat we daar tot 2030 mee kunnen rijden en eventueel nog langer. Als we dan over moeten naar elektrisch, dan wordt het onbetaalbaar, dat betekent het einde van mijn zaak.” Giesbergen maakt een kort rekensommetje om die uitspraak te ondersteunen: “De investering in zo’n wagen loopt al gauw op tot vier ton en daar komt nog onderhoud bovenop en dat loopt ook in de tonnen. Dat risico is veel te groot en dat ziet de bank ook, die gaat ons dus hier geen lening voor geven.”

Portemonnee

En Giesbergen is niet de enige die deze financiële strop ziet naderen. Veel andere ondernemers zien het einde van hun bedrijf dichterbij komen door de strenge klimaatregels. Betekent dit dan het einde van de markt zoals we die kennen? Veel mensen zullen dat in hun portemonnee gaan voelen, want uit een enquête blijkt dat 44 procent van de millennials de markt bezoekt voor de aantrekkelijke prijzen. Vaak is fruit, groente en vis net iets goedkoper op de markt dan in de supermarkt. Daarnaast zegt 37 procent zijn of haar boodschappen op de markt te doen vanwege de betere kwaliteit van de producten en zeker 17 procent komt naar de markt voor de gezelligheid.

Het aantal Nederlandse markten neemt af, vanwege onzekerheid over vergunningen en zero-emissiezones. ‘Stand van Nederland’ spreekt met ondernemende millennials. Zaterdag 22.00 uur op NPO 2.

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Ali B. slachtoffer van mediacircus? 'Ik heb geen medelijden met hem'

Tv-columnist Angela de Jong en advocaat Maartje Schaap bespreken met presentator Maaike Timmerman de zaak rond Ali B.

Het OM verdenkt de rapper en tv-persoonlijkheid van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De zaak is een ware mediastorm geworden. Hoe is het voor de vermeende slachtoffers om daar onderdeel van te zijn? En heeft dit invloed op de strafmaat? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak.

Luister de podcast hier!

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

Europese natuurherstelwet lijkt er toch te komen na draai Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de…

Lees meer

Fleur Agema nieuwe beoogde vicepremier namens PVV

Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten…

Lees meer

Versobering expatregeling leidt tot minder kennismigranten

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld…

Lees meer

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling: ‘Hartverwarmend’

Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo’n 7000 lopers heeft ruim 1,6…

Lees meer

‘Tactische pauzes’ aangekondigd door Israëlisch leger in zuidelijk Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het…

Lees meer

Zwijndrecht levert statistisch de meeste zonnestroom in Nederland

De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

70-jarige Arnhemmer opgepakt na explosies slijterijen in Den Haag

De politie heeft een 70-jarige man uit Arnhem aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie explosies in het centrum van Den Haag. De explosies waren…

Lees meer

Undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024

Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen voor zijn boek ‘Undercover aan het werk’. Juryvoorzitter Annegriet Wietsma maakte dat zaterdagavond bekend tijdens een uitzending…

Lees meer

Eerste Oranjefans stromen de fanzone binnen in Hamburg

De eerste fans van het Nederlands elftal hebben zich zondagochtend gemeld bij de fanzone in Hamburg. Rond 08.45 uur gingen de hekken van het plein…

Lees meer

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof…

Lees meer

Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

Het “dwaze vredesvoorstel” dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij “duidelijk in paniek is”. Dat heeft demissionair minister-president…

Lees meer

Duitse politie schiet man dood na geweld op EK-feestje

De Duitse politie heeft vrijdagavond een man doodgeschoten in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. De man viel mensen aan op een besloten EK-feestje in Wolmirstedt. Drie…

Lees meer

Honderden deelnemers aan protestmars in Dordrecht tegen Chemours

In Dordrecht hebben enkele honderden mensen meegedaan aan een protestmars tegen Chemours. Ze willen dat de chemische fabriek, gelegen langs de rivier de Beneden-Merwede, stopt…

Lees meer

Extra drukte door EK-controles bij grens met Duitsland

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten die op weg zijn naar Duitsland voor extra drukte en vertraging door controles bij de grens. Vanwege het EK voetbal heeft Duitsland…

Lees meer