main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair minister Kajsa Ollongren komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
19 april 2024 — 19:04

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodimir Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

Van het geld gaat 150 miljoen euro naar een Duits initiatief om met een aantal landen snel luchtverdediging voor de lange afstand te leveren. Daarnaast geeft Defensie 60 miljoen euro uit aan luchtverdedigingsmiddelen voor de korte afstand. Daarmee kunnen onder meer drones worden uitgeschakeld, aldus de minister.

“Luchtverdedigingsmiddelen en artilleriemunitie zijn keihard nodig in Oekraïne. De situatie dreigt kritiek te worden. De middelen waar Nederland nu aan bijdraagt, bevinden zich al op het Europese continent en gaan zo snel mogelijk naar Oekraïne. We moeten nu met z’n allen alle zeilen bijzetten om Oekraïne te steunen”, aldus Ollongren.

Ook gaat Nederland een bijdrage leveren aan een initiatief van Estland om “uit bestaande voorraden” snel artilleriemunitie naar Oekraïne te sturen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kan nog niet zeggen hoe die Nederlandse bijdrage eruit zal zien.

Oekraïne in verdrukking

Oekraïne vraagt al tijden om meer hulp. Het land wordt dagelijks met raketten en drones aangevallen door Rusland. Oekraïne wil onder meer zeven Patriot-systemen om steden en infrastructuur te beschermen. Duitsland kondigde eerder deze week al aan een Patriot-systeem te sturen.

Ook aan het immens lange front zitten de Oekraïense strijdkrachten in de verdrukking. Langzaam maar zeker verovert het Russische leger kleine stukjes land. Rusland heeft veel meer artilleriegranaten dan Oekraïne. Er wordt gespeculeerd over een groot zomeroffensief van de Russen.

Oekraïne zit onder meer in de verdrukking omdat er minder militaire steun uit de VS komt. Daar wordt in het Congres al maanden gesteggeld over een steunpakket van 60 miljard dollar voor Oekraïne. Mogelijk wordt daar dit weekend opnieuw over gestemd in het Huis van Afgevaardigden.

Lees ook:

CDA luidt noodklok: situatie aan front Oekraïne kritiek, steun Frankrijk ‘beschamend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer