main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2024 — 11:39

Den Haag op pole position als gastheer NAVO-top: ‘Past goed bij aanstelling van Rutte als secretaris-generaal’

De kans is zeer aannemelijk dat Den Haag de NAVO-top in 2025 organiseert. Het gaat het kabinet een slordige 95 miljoen euro kosten. “Een logische keuze”, zegt politieke commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat Nederland de organisatie van de eerstvolgende NAVO-top op zich neemt, was al even bekend. Uit de Voorjaarsnota blijkt namelijk dat daar al kosten voor zijn gemaakt, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers. Het was echter nog gissen naast de gaststad. Den Haag staat op poleposition, meldt De Telegraaf.

De Winther vindt Den Haag als bestemming voor de NAVO-top een logische keuze, zegt hij. “Het is de stad van vrede en recht.”

Mark Rutte

Mocht Mark Rutte dan de hoogste baas zijn van het bondgenootschap, kan hij wandelend naar huis. Al is het nog altijd niet honderd procent zeker dat Rutte de scepter overhandigd krijgt van Jens Stoltenberg. Maar “dit past goed in de waarschijnlijke aanstelling van Rutte als secretaris-generaal”, zegt De Winther.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Volgens De Winther is het een kwestie van tijd voordat Rutte NAVO-chef is. “Een nieuw land is waarschijnlijk en zeer binnenkort bereid Rutte te steunen onder voorwaarden.” Slechts een aantal landen zijn nog niet overstag. De 32 landen die nu in het militaire bondgenootschap zitten, moeten allemaal achter één kandidaat gaan staan.

95 miljoen euro

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigt dat in 2024 en 2024 in totaal 95 miljoen euro gaat naar het organiseren van de NAVO-top. Dat departement legt zelf 20 miljoen euro bij. De andere 75 miljoen euro komt uit een speciaal potje. Dat wordt verdeeld over de departementen die kosten zullen maken voor de voorbereiding: Justitie en Veiligheid, Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Zaken zelf.

Er komen mogelijk ook nog kosten van Defensie bij, wat het ministerie binnen de eigen begroting moet oplossen. “Indien noodzakelijk” kan er nog eens naar het budget gekeken worden op een later moment.

Lees ook:

NAVO roept op uit eigen wapenvoorraad te leveren aan Oekraïne: ‘Toekomst Oekraïne in Europese handen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer