main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2024 — 10:40

Jan is al 26 jaar conducteur en ziet reizigers verharden: ‘Laatst ben ik geduwd en is mijn werktelefoon gestolen’

”Ik ben verschillende keren bespuugd. Het wordt er niet leuker op”, vertelt conducteur Jan de Jonge. Zijn collega’s en hij zetten alle treinen op zaterdagavond om 22.30 uur drie minuten stil uit protest. Ze zijn de scheldpartijen, pesterijen en geweldsincidenten meer dan zet. Ook bussen, trams en metro’s gaan voor even op de rem, terwijl stationswinkels de deuren sluiten.

De Jonge is al 26 jaar conducteur en heeft de samenleving zien verharden. ”Mensen hebben last van korte lontjes. Ze worden sneller boos. Voorheen zaten reizigers zonder kaartje al klaar met hun identiteitsbewijs. ‘Nou, schrijf maar’, zeiden ze dan. Nu geven ze veel meer tegenspel”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Wat had hij nog meer kunnen doen?

De conducteur is zelf nooit geslagen, maar recentelijk wel geduwd. Ook werd zijn werktelefoon gestolen. ”Ik had iemand zonder geldig vervoersbewijs. Die wilde eerst niet meewerken en de trein niet verlaten. Hij duwde, kwam terug en duwde nog een keer. Hij stond een paar seconden tegen me aan en ging weg. Later dacht ik: hij heeft toch twee seconden tegen me aan gestaan, wat had hij nog meer kunnen doen?”

Aanleiding voor de breed gedragen actie is het geweld tegen NS-personeel afgelopen weekend. Een vrouwelijke conducteur werd door een groep jongens van een trap geduwd. De Jonge noemt de protestactie ”een goed begin”. Hij zegt: ”Het staat het treinpersoneel tot aan de lippen”.

Lees ook:

Treinpersoneel trekt geweld niet meer: ‘Ik kreeg een fles naar mijn hoofd gegooid’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer