main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
16 april 2024 — 15:05

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw “kader voor gehandicaptenvoertuigen”. Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

Jaarlijks komen tientallen mensen om het leven na ongelukken met voertuigen voor mensen met een beperking, schreef verkeersveiligheidsinstituut SWOV enkele jaren geleden. In het overgrote deel van de gevallen zijn de slachtoffers ouderen. Dat moet veiliger, vindt Harbers, hoewel hij niet wil dat de gebruikers van de voertuigen daardoor minder mobiel worden.

Verplicht rijbewijs

Onder meer kleine autootjes zoals Canta’s vallen in de categorie die Harbers mogelijk wil beteugelen. De voertuigen hebben geen kenteken nodig, bestuurders mogen zonder rijbewijs de weg op, en ze kunnen op de stoep parkeren. De minister denkt erover na om een rijbewijs voor die categorie toch te verplichten. Scootmobiels vallen in de langzame categorie en blijven zo “in principe beschikbaar voor alle mindervaliden”.

Harbers wil met nieuwe regels “oneigenlijk gebruik” tegengaan: hij ziet dat bedrijven de voertuigen expres zo ontwerpen dat ze onder de gehandicaptenvoertuigen vallen, en zo ook voor mensen zonder lichamelijke beperking aantrekkelijk worden. De regels voor de snellere categorie wil hij dus “zoveel mogelijk gelijktrekken” met die voor andere soorten voertuigen.

Lees ook:

Razen we straks weer de hele dag met 130 over de snelweg? Formerende partijen denken erover na

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer