main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 april 2024 — 10:32

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per liter stijgt. Momenteel kunnen automobilisten die tot dertig kilometer van de grens wonen al flink besparen, maar straks loont tanken in Duitsland of België ook voor mensen die vijftig tot zeventig kilometer verderop wonen. Dat schrijft De Telegraaf.

Brandstofprijzenexpert Paul van Selms voorspelt in de krant dat het volgend jaar een stuk drukker wordt bij benzinestations net over de grens. ”Het gevoel bij automobilisten dat ze op deze manier een paar euro kunnen besparen, betekent veel voor ze. Dat is belangrijker dan het tijdverlies of hogere CO2-uitstoot die ze hebben door naar België of Duitsland te rijden.”

Autokostendeskundige Menno Dijcks (Independer) denkt er hetzelfde over. ”Voor Nederlanders die dichtbij België of Duitsland wonen, was het altijd al voordelig om daar benzine te gaan tanken. Als de accijnsverhoging doorgaat, wordt het straks ook interessant voor inwoners van plaatsen die er verder vandaan liggen.”

Tot 25 euro besparen

Benzine in Duitsland is op dit moment bijna tien procent goedkoper dan in Nederland. Benzinetoeristen in België zijn zelfs tien tot vijftien procent goedkoper uit. Van Selms becijfert: ”Gemiddeld tanken autobezitters elke twee weken. Als je dat een jaar lang doet en elke keer €10 tot €25 bespaart, kan dat aardig aantikken”.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Volgens de huidige plannen gaat de benzineprijs in Nederland per 1 januari met 23 cent per liter omhoog. Door de accijnsverhoging dreigt de recordprijs van benzine uit 2022 te sneuvelen. Destijds rekenden pompen langs de snelweg ruim €2,50 voor een liter.

Van Selms hoopt dat de politiek de voorgenomen accijnsverhoging deels uitstelt. ”Ik kan me niet voorstellen dat autobezitters gaan accepteren dat er ineens 23 cent bij de benzineprijs opkomt. Dat is te heftig”, aldus de tankprijzenexpert.

‘Je bent een fortuin kwijt’

Veel automobilisten kiezen nu al eieren voor hun geld. Het aantal klanten van tankstations net over de grens in Duitsland is met een kwart gestegen ten opzichte van vorig jaar. De koopjesjagers komen allang niet meer uit alleen de grensregio. ”Ze komen nu voorbij Arnhem”, signaleert ook commercieel directeur Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy, met tien tankstations in Duitsland en 34 in Nederland.

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse begrijpt de pomptoeristen maar al te goed. ”Je bent gewoon een fortuin kwijt, eigenlijk gewoon aan belastingen, want het is gewoon dubbele heffing”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lees ook:

Tanken blijft duur door oplopende olieprijs: benzine al bijna 20 cent duurder

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer